Dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara

25.01.2021

12:09 >> 14:36

0

Prestižno priznanje pisac je dobio za roman Kontraendorfin

Dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Svetislav Basara je dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Kontraendorfin” , saopštio je danas žiri na konferenciji za medije preko Zum platforme.

– “Кontraendorfin” Svetislava Basare, sačinjen je od „nemogućih“ scena, „nedopustivih“ zaključaka, paradoksalnih trvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo – kaže se u obrazloženju.

“Kontraendorfin” u izdanju Lagune kroz ispovest izvesnog Stojkovića naratoru biva i neka vrsta vodiča kroz (alternativnu) istoriju Srbije od Drugog svetskog rata pa do 2009. godine. Kroz ironiju i grotesku, likovi su i fikcionalizovane istorijske ličnosti poput Ive Andrića, slikara Mira Glavurtića i Milovana Ðilasa.

Antonio Ahel/ATAImages

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Basara je 67. dobitnik prestižne nagrade, a isto priznanje dobio je za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (Dereta) 2006. godine.

Za nagrađeni roman glasali su Marjan Čakarević, Ivan Milenković i Branko Кukić. Za roman “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića u izdanju Кnjiževne radionice Rašić glasala je Marija Nenezić, a za roman “Pod oba sunca” autora Ognjena Spahića u izdanju Кontrast izdavaštva glasao je Teofil Pančić.

U najužem izboru bili su još i romani: “Sloboda govora” (Laguna) Vladana Matijevića, “Ljudi bez grobova” (Laguna) Enesa Halilovića, “Prekrasne ruševine” (Dereta) Sava Stijepovića, i “Ništa nije ničije”(Кontrast izdavaštvo) Bojana Savića Ostojića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike