Nataša Ninković za 24sedam: Patnja, užas i nada u čoveka

04.12.2020

09:01 >> 16:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Veliki uspeh filma Dara iz Jasenovca nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nataša Ninković za 24sedam: Patnja, užas i nada u čoveka
Copyright Promo/Aleksandar Letić/Branimir Milovanović

Kada je srpska filmska umetnost u pitanju, poslednjih nekoliko dana protiče u znaku ostvarenja „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, urađenog po scenariju Nataše Drakulić, koje je odabrano kao srpski kandidat za nagradu Oskar i koje je prvi srpski film nominovan za Zlatni globus.

Iako su ove nominacije izazvale oprečne reakcije i negodovanje određenih strukovnih udruženja, ova snažna, emotivna, tragična i potresna drama, koja se bavi izuzetno delikatnom i osetljivom temom najvećeg ljudskog pogroma u istoriji čovečanstva, svakako spada u red najkvalitetnijih ostvarenja domaće kinematografije u ovom momentu. Radnja filma govori o stradanju srpske dece u logoru smrti Jasenovac, tokom Drugog svetskog rata. Prvi je srpski igrani film koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon njegovog zatvaranja. Rađen na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, film se osvrće na 1942. godinu, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja devojčica Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa, a užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

Promo/Dara iz Jasenovca

Antonijević je odabrao vrhunsku glumačku ekipu predvođenu devojčicom izuzetnog talenta Biljanom Čekić, koja igra Daru, a pored nje izvanredne uloge ostvarili su Marko Janketić, Zlatan Vidović, Vuk Kostić, Nataša Ninković i mnogi drugi.

Jedna od naših najvećih glumica, Nataša Ninković, koja je u ovom ostvarenju maestralno dočarala lik Radojke, ekskluzivno za naš portal prenela je utiske sa snimanja ovog filma, ali i impresije povodom nominacija za dve najveće svetske filmske nagrade.

Film još nisam odgledala, ali sam presrećna što su kolege koje to jesu, i to ne samo kolege sa ovih prostora, imale iste reakcije i potvrdile moj utisak još sa snimanja, da pravimo jako dobru stvar. Nikada nije lako napraviti dobar film, a pogotovo ne film sa ovako značajnom temom. Prvi put posle toliko godina obraditi to stravično stradanje jednog naroda, prikazati tu patnju i užas, a na kraju završiti sa nadom u čoveka! Mislim da je najteže bilo naći pravi ugao iz kojeg se priča predstavlja, ali sudeći po ovoj odluci, mi smo ga očigledno pronašli i presrećna sam zbog toga – ističe Ninkovićeva.

Promo/Aleksandar Letić i Branimir Milovanović

Premijera filma „Dara iz Jasenovca“ održana je nedavno, 25. novembra, na Kosovu i Metohiji, tačnije u Gračanici, dok se beogradska očekuje početkom naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ: Izbor srpskog kandidata za Oskara izazvao burne reakcije – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike