Reditelj Aleksandar Nikolić: Predstava „Grand hotel“ sugeriše da smo svi samo gosti u našim životima

01.04.2021

11:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon večerašnje premijere u 19 časova na sceni Opere i teatra Madlenianum, prva repriza zakazana je za 16. april u isto vreme

Reditelj Aleksandar Nikolić: Predstava „Grand hotel“ sugeriše da smo svi samo gosti u našim životima
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Nesvakidašnji savremeni plesni komad „Grand hotel“ u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, biće večeras premijerno izveden na sceni zemunskog pozorišta Madlenianum, a reditelj kaže da predstava pokazuje ose oko kojih oscilira savremeni čovek.

U najavi premijere, iz Madlenianuma su poručili da komad ne prati radnju istoimenog filma, već se bavi specifičnim vremenom, preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, zatečenih u situaciji koje smo i sami bili svedoci i „akteri“ tokom dana izolacije.

Aleksandar Nikolić je imao veliki uspeh sa postavljanjem mjuzikla „Ljubav i moda“ na sceni Madlenianuma. Publika je uživala u eksapističkoj fantaziji estetike romantične ljubavi šesdesetih godina prošlog veka.

Promo/Belkiša Abdulović

Sada Nikolić napominje da je u Madlenianumu postavio potpuno drugačiju predstavu koja donosi specijalni pogled na dve ose u kojima oscilira savremeni čovek.

– Naslov predstave „Grand hotel“ sugeriše da smo svi samo gosti u našim životima. Mi u naše živote-hotele dolazimo, odlazimo i ništa se više ne dešava. Dok smo „gosti“ u životima osciliramo između večne svetlosti i crne rupe koje simbolizuju veliki optimizam i veliki pesimizam. Crna rupa je dokaziva svim naukama koje je čovek razvio kao što su matematika ili astrofizika i njoj svetlost ne može da pobegne. Zar to nije pesimistički pogled na svet – rekao je Nikolić.

Tanjug/Jadranka Ilić

Prema njegovim rečima, s druge strane, večitu svetlost ne možemo nikako da dokažemo, ali nam je očajnički potrebno da je osetimo i shvatimo.

– Predstava „Grand hotel“ osvetljava različite ljude. Oni koji su bliži crnoj rupi i imaju negativne i surove postavke, i suprotno tome, svi koji gravitiraju ka večitoj svetlosti predstavljaju dobro – ističe reditelj.

Nikolić naglašava da je jezik predstave veoma komlikovan.

– Dramski naturalizam, opera i mjuzikl su moje udobno polje delovanja. Sada sam zašao u hibridni okvir pozorišta. „Grand hotel“ je dominantno plesna predstava, ali imamo i govorne tekstove. Aleksandar Ilić i ja smo učili jedan drugog različitim pozorišnim jezicima i verujem da smo napravili uzbudljivu predstavu – zaključuje Nikolić.

Promo/Belkiša Abdulović

Nakon večerašnje premijere u 19 časova na sceni Opere i teatra Madlenianum, prva repriza predstave zakazana je za 16. april u isto vreme.

Pročitajte još

Muziku je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović. Igraju Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BiH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike