Hit Ledžer: Džoker sa smrtonosnim kartama sudbine

04.04.2021

18:11 >> 18:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Iako je glumčeva smrt, navodno, bila slučajna, njegov dnevnik otkriva da se borio s teškom, izopačenom ulogom i svojim emocijama

Hit Ledžer: Džoker sa smrtonosnim kartama sudbine
Hit Ledžer kao Džoker - Copyright Profimedia

Hit Ledžer je jedan od onih tragičnih glumaca koji nije uspeo da izdrži pritisak i koji je prerano otišao sa ovog sveta. Još kao mlad glumac, privlačio je pažnju svojim izgledom, ali i neverovatnim glumačkim sposobnostima.

Rođen je na današnji dan, 4. aprila 1979. u Pertu, u Australiji i kao većina njegovih kolega, karijeru je započeo u televizijskim serijama. Odmalena ga je interesovala gluma i još u najranijem dobu bio je siguran da želi time da se bavi. Po završetku srednje škole, krajem devedesetih, preselio se u Holivud. Prvu ulogu ostvario je u tinejdžerskoj komediji „Deset stvari koje mrzim kod tebe“, a njegova karijera krenula je uzlaznom linijom u holivudskom spektaklu Mela Gibsona „Patriota“.

Jedan od njegovih biografa objavio je da Ledžer nije jedan od najboljih australijskih glumaca, ali da bi uz pažljiv odabir uloga sigurno to mogao da postane. Često se spominjalo da niko ne zna šta će Ledžeru doneti budućnost, ali niko nije ni slutio da će to biti iznenadna smrt.

Profimedia

Ozbiljniji dramski izazov na koji je uspešno odgovorio upućen mu je ulogom čuvara zatvora u filmu „Bal monstruma“. U romantičnoj komediji „Kazanova“ igrao je legendarnog italijanskog zavodnika, a sarađivao je sa čuvenim Angom Lijem u nagrađivanoj drami „Planina Broukbek“ o ljubavi dvojice kauboja, za koju je bio nominovan za Oskara. Tumačio je i lik Boba Dilana u filmu „Nisam tu“ Toda Hejnsa, gde je igrao rame uz rame sa Kejt Blanšet i Ričardom Girom. Posle ovog filma o njemu se govorilo kao o izuzetno perspektivnom glumcu čije vreme tek dolazi.

Ledžer je bio jedan od onih koji se glumi davao bezrezervno. Potpuno bi se posvećivao ulozi koju je spremao do to mere da je praktično živeo kroz taj lik. Trudio se da mu svaka uloga bude drugačija od predhodne, a svaki lik jedinstven i specifičan. Bilo mu je lako da iznova i iznova ulazi u “novu kožu”, a vrhunac transformacije doživeo je kroz ulogu Džokera, koja ga je na kraju koštala života. Koliko je bio posvećen govori podatak da je spremajući se za film “Mračni vitez”, šest nedelja proveo zaključan u hotelu kako bi izbrusio Džokerov glas i u njemu pronašao srž njegovog lika.

– Zatvarao se u hotelsku sobu i tamo je provodio nedelje. Bio je opsednut likom Džokera. To je bilo tipično za Hita – rekao je jednom prilikom glumčev otac.

I sam Ledžer je za medije izjavio da se plaši ove uloge, ali da hoće da je učini drugačijom.

– Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu mesec dana, zaključao sam se i pisao dnevnik dok sam eksperimentisao sa glasovima. Bilo mi je važno da nađem originalan glas i način na koji se smejem. Zavirio sam u realnost psihopate, nekoga ko ima vrlo malu ili nikakvu svest o svojim delima. On je apsolutni sociopata, klovn koji je hladnokrvni masovni ubica, a reditelj mi je dao svu slobodu. To je zabavno, jer nema granica za to šta Džoker može da uradi ili kaže. Ničega se ne plaši i sve je velika šala – izjavio je glumac svega nekoliko meseci pred smrt.

Profimedia

Dokaze za to nudi i dokumentarac “Heath Ledger: Too Young To Die” koji je između ostalog otkrio i dnevnik koji je Ledžer vodio dok je pripremao ulogu za film “Mračni vitez”. U dokumentarcu su prikazane beleške, crteži, fotografije, ali se u njemu otkrilo i to da je Hit inspiraciju za Džokera pronalazio u u liku Malkolma Makdauela iz “Paklene pomorandže”. Pri kraju filma pojavljuje se njegova slika u kostimu Džokera, a preko nje je markerom napisano “Zbogom”. Iako je Hitova smrt, navodno, bila slučajna, dnevnik otkriva da se borio s teškom, izopačenom ulogom i svojim emocijama. Nekoliko meseci pre smrti, u intervjuu za „Njujork tajms“, glumac je izjavio da je pod velikim stresom i da je imao problema sa spavanjem dok je spremao ulogu Džokera.

Pročitajte još

Na snimanju filma „Ned Keli“, Hit se zaljubio u stariju koleginicu, svoju zemljakinju Naomi Vots s kojom započinje vezu koja je okončana nakon dve godine. Nekoliko godina kasnije otpočeo je romansu s koleginicom Mišel Vilijams. Njihova ljubav bila je puna uspona i padova, raskidali su i mirili se nekoliko puta, a neko vreme bili su i vereni. 2005. godine dobili su ćerku Matildu Rouz koja je u potpunosti promenila život ovog glumca. Hitov prijatelj i partner iz filma „Planina Broukbek“ Džejk Gilenhal postaje i kršteni kum Ledžerove ćerke. Iako su postali roditelji, veza između Hita i Mišel pukla je 2007. godine, a on je postajao sve depresivniji i nervozniji. Spekulisalo se da se okrenuo alkoholu, a ni korišćenje narkotika mu nije bilo strano. Pored toga, paparaci su ga neprestano pratili, dok su mediji izveštavali o svakom njegovom koraku, što mu je dodatno povećavalo tenziju. Nakon raskida s Mišel govorilo se da je bio u vezi s bivšim modelom Helenom Kristensen, a sumnjalo se i da ga je glumica Meri Kejt Olsen, s kojom je neposredno pred kraj života postao blizak, gurnula u smrt time što ga je navukla na smrtonosne lekove. O romansi između glumice Lindzi Lohan i Ledžera dugo se pričalo, ali nikad nije potvrđeno da su bili zajedno.

Profimedia

Godine 2008, 22. januara pronađen je mrtav u svom krevetu u stanu u Njujorku. Ležao je nag, a pored njega su se nalazili lekovi. Film “Mračni vitez” objavljen je nekoliko meseci nakon glumčeve smrti, a za ulogu Džokera posthumno je dobio Oskara. On je drugi glumac u istoriji koji je dobio ovo prestižno priznanje nakon smrti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike