Nela Mihailović za 24sedam o nagradi „Ljubinka Bobić“: Smeh je hrana za dušu i srce

16.04.2021

12:32 >> 12:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Od premijere predstave Balkanski špijun, 1. oktobra 2018. godine, glumica je za maestralnu ulogu Danice osvojila ukupno sedam priznanja

Nela Mihailović za 24sedam o nagradi „Ljubinka Bobić“: Smeh je hrana za dušu i srce
Promo/Željko Jovanović

Bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu uručena je sinoć prvakinji Drame Narodnog pozorišta Neli Mihailović.

Na svečanosti, održanoj na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Balkanski špijun“, priznanje koje joj je pripalo za ulogu Danice u tom komadu, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, primila je iz ruku predsednice žirija, dramske umetnice Dragane Varagić.

Promo/Narodno pozorište

Posle višeminutnih burnih aplauza i ovacija oduševljene publike, prisutnima se obratila upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić koja je podsetila da Nela Mihailović pripada izuzetnoj klasi profesora Vladimira Jevtovića.

– Nela je, a to je nešto što je jedinstveno, uspela da ostane moralan, vredan, etičan, iskren čovek, radeći jako mnogo u pozorištu, na filmu i televiziji. To je jedan skoro nemoguć potez i nemoguć čin. Ja se duboko klanjam našoj prvakinji Neli Mihailović što je uspela da u sebi sačuva dobro, etiku, moral, poštenje – rekla je, između ostalog, Vujićeva.

U ime Udruženja dramskih umetnika Srbije govorio je glumac Nebojša Ilić koji je podsetio da je Nagrada „Ljubinka Bobić” ustanovljena 2005. godine, u znak sećanja na znamenitu glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Promo/Narodno pozorište

Nagrada se dodeljuje svake druge godine glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Ilić je kazao da se priznanje sastoji od plakete u bronzi, sa likom Ljubinke Bobić, od unikatne diplome na pergamentu-  i novčanog iznosa.

Čast mi je što sam dobitnica ove nagrade. Kažu da veličina i važnost nagrade leži, pre svega, u imenu koje ta nagrada nosi. Ljubinka Bobić! Zvali su je „Kraljica smeha“, a smeh je lekovit, to je hrana za dušu i srce. Fali nam te hrane u vremenu u kom živimo. Ako sam svojim prisustvom na sceni, makar i zalogaj te hrane podarila publici, srećna sam zbog toga – rekla je jedna od naših najvećih glumica za portal 24sedam.

U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno 17 glumačkih ostvarenja realizovanih u periodu od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019. godine. U obrazloženju žirija ocenjeno je da Nela Mihailović u svoje tkanje lika Danice „upakovala optimizam, vitalnost, empatiju i neupitnu ljubav prema ljudima“.

Promo/Narodno pozorište

„U ovoj scenskoj verziji „Balkanskog špijuna“ i Danica, poput njenog muža Ilije, postaje heroina ovog vremena preživljavanja i žrtve ideala. Suptilna sredstva koja je koristila u kreiranju lika potvrdila su, s jedne strane, nespornu scensku harizmu Nele Mihailović, ali, s druge strane i izuzetnu scensku inteligenciju koja se emanira, pre svega, kao savršeni osećaj za meru. A taj osećaj proizilazi iz suštinskog prepoznavanja slojevitosti i karaktera u kontekstu situacije i što je još važnije iz moći da se ta kompleksnost lika prenese na scenu na uzbudljiv i dramski efektan način“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Pročitajte još

Od premijere predstave, 1. oktobra 2018. godine, Nela Mihailović je za ulogu Danice osvojila ukupno sedam nagrada.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti