Sahranjen čuveni reditelj Božidar Bota Nikolić (FOTO)

16.05.2021

13:41 >> 05:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Preminuo je 13. maja u 79. godini života

Sahranjen čuveni reditelj Božidar Bota Nikolić (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages.

Jedan od najpoznatijih domaćih reditelja i direktora fotografije Božidar Bota Nikolić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu.

Osim članova porodice, poslednjem ispraćaju prisustvovali su poštovaci njegovog rada, kolege i prijatelji. Nikolić je za sobom ostavio suprugu Žanu i ćerke Jovanu, Mašu i Dušanu.

Antonio Ahel/ATAImages.

Među prisutnima na sahrani su bili Rada Đuričin, Goran Sultanović, Iva Štrljić, Marija Šerifović, Miroslav Mišković, Vesna Čipčić.

Antonio Ahel/ATAImages.

Antonio Ahel/ATAImages.

Antonio Ahel/ATAImages.

Antonio Ahel/ATAImages.

ATA Images

Božidar Nikolić je kao reditelj radio na kultnim filmovima poput “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”, a zanimljivo je da je upravo on dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu “Tamna strana Sunca”.

Twitter/Cafe del Montenegro
@cafemontenegro

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd. Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Pročitajte još

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film „Beštije“ (1978), a onda i za „Život je lep“ (1985).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike