Milena Predić za 24sedam: Živimo u lošem patrijarhalnom društvu i neophodno je da se čuje glas žene

22.05.2021

19:25 >> 22:24

0

Poenta je da se skrene pažnja da se žene ne osete da su same i da se njihova muka i žrtva ne primećuje. Mi glumci imamo pravo i treba da budemo aktivisti, k

Milena Predić za 24sedam: Živimo u lošem patrijarhalnom društvu i neophodno je da se čuje glas žene
Copyright Promo / Jedini izlaz

Serija “Jedini izlaz” je nakon filma koji je imao premijeru početkom godine, prikovala gledaoce za male ekrane, a priča o ženi koja otkriva ogromne tajne koje se kriju iza smrti njenog muža, ovog vikenda dobija svoje konačno razrešenje na RTS.

Jednu od ključnih uloga tumači glumica Milena Predić koja u razgovoru za naš portal priznaje da joj je ova rola bila drugačija od bilo koje dosad, ali i najavljuje nove projekte u kojima će je gledaoci videti u skorijem periodu.

Predićeva je takođe govorila i o potrebi da glumac bude aktivista kroz svoj rad, kao i o važnosti ukazivanja na položaj žena u današnjem društvu i stajanju na put linču i lakomislenim osudama koje se događaju svakodnevno u javnosti.

Promo / Jedini izlaz

Sudeći prema kritikama publike, lik advokatice Maše Kolar, jedne opasne, moderne žene i manipulatorke u “Jedinom izlazu” veoma uspešno ste izveli. Takva uloga je drugačija od ostalih na koje smo navikli od vas. Kako ćete vi pamtiti ovaj projekat?

“Jedini izlaz” je za mene veoma drag projekat, jer sam tu imala priliku prvi put da odigram nešto potpuno drugačije. U suštini, manje više, imam svoj opseg uloga za koje me zovu. To su uglavnom neke tradicionalne žene sa dramskim potencijalom, al ovo je bilo nešto sasvim drugačije i vrlo sam zahvalna reditelju Darku Nikoliću što mi je ukazao tu priliku. Zaista već imam dovoljno godina i iskustva da mogu da kažem da znam kada sam nešto dobro uradila. Taj rad ću pamtiti po drugačijem tonu koji nosi ta uloga, po partnerima Anđelki Prpić i Nikoli Ristanovskom. Imali smo priliku da odigramo dosta više slojeva od samog dijaloga i priče. Sećam se da smo Nikola i ja u jednom momentu primetili da smo se zaista zaigrali i odigrali toliko toga i preneli ono što se krije iza. Igra je najvažnija u glumi, a to smo ovde imali. Gluma je uvek prostor između dvoje ljudi. Ona nikad nije samo ja, nego prostor, energija i zanos koja se stvara između nas. Bili smo inspirisani sve vreme da damo sve od sebe.

Publika će vas uskoro gledati u novoj seriji “Branilac” koja je rađena po istinitim ubistvima iz prošlosti. Vi igrate u epizodi koja prenosi ubistvo u Mačvi 1957. godine. Šta nam možete reći o tome?

24sedam/Katarina Mihajlović

Igram Spomenku, ona je supruga Milutina glavnog optuženog za silovanje i dvostruko ubistvo u Mačvi, što je i tema ove epizode. Ona je tipična tradicionalna žena, majka dvoje dece kojoj se desi da joj se za jedan dan čitav život preokrene i ona je dokaz da su svi ljudi koji su upleteni u zločin koleteralna šteta i žrtve jednog zločina. Možete misliti koji je ona krst ponela u to vreme, sa dvoje male dece i sa silnim optužbama i sa ljagom koja je na čitavo njihove prezime bačena. Spomenka je baš jedna mučenica. Reč je o 1957. godini, a mi i dan-danas u javnosti kuburimo sa tim temama. Autentičnost ovog projekta je što je to rekonstrukcija stvarnih događaja tako da imam još dodatni sloj empatije zato što znam da je takva žena postojala i da je bila primorana da prizna i da se nekako suoči sa svim tim. I privatno sam se ostvarila kao majka i pokušala sam da se stavim u taj okvir da imate priliku da odgajate dvoje male dece bez supruga. Pokušala sam da se predam svim tim izazovima i mukama kojima je lik Spomenke izložen. Imajući sopstvenu porodicu i decu to mi je bilo još teže. Razmišljala sam kako je ona posle živela u toj jednoj maloj osuđivačkoj sredini, pritom sve te male sredine nose balast takvih događaja i danas.

24sedam/Katarina Mihajlović

Kažete da iako se to dogodilo 1957. godina i dan-danas se suočavamo sa takvim društvom i nemilim događajima. Zašto je važno podsetiti ovakvim projektima na te zločine?

I današnje žene su isto tako žrtve. Važno je da pričamo o ženskim temama, ne zato što mi to hoćemo jer smo žene, već zato što želimo da se čuje naš glas, želimo da se čuje šta sve žene trpe. Živimo u jednom patrijarhalnom društvu i to ne onom zdravom, već naprotiv vrlo lošem. Što je više ovakvih priča skrenuće se pažnja, jer poenta je da se žene ne osete da su same i da se njihova muka i žrtva ne primećuje. Mi glumci imamo pravo i treba da budemo aktivisti i da pričamo o tome šta se dešava u javnosti, da damo podršku, ali nekad je važnije da to uradimo kroz naš rad jer naš aktivizam može biti kroz glumu i ovakve projekte.

Nedavno smo bili svedoci da često javnost bude ta koja presudi. Kako tome stati na put?

Tačno, pogledajte samo ove događaje poslednjih meseci… Od slučaja Mike Aleksića, Lečića… Uz sve poštovanje žrtvi, zaista su nemilosrdni bili za obe strane. I za okrivljene i za optužene. Apsolutno ne vodeći računa da tu postoji krug porodice koji trpi sve to. Nadam se da će i naše sudstvo to morati da reši, jer ako želimo da budemo sređeno društvo moraće da se uvode kazne. Moraće da košta. Ako neko želi da iskešira ogromnu sumu novca neka onda širi taj senzacionalizam. Ali nešto što će ozbiljno da im destabilizuje budžet. Zato mislim da kao društvo ne smemo da pristanemo na to. Lično sam se povukla sa društvenih mreža jer ne želim da plasiram nešto što će neko da interpretira u nekom članku kako on želi.

Pročitajte još

Publika će imati priliku da vas gleda i u seriji “Nečista krv”. Šta nam o tome možete reći?

Film “Hadžijino zvono” pratiće tri epizode, a od četvrte, kada kreće Sofkina priča, nastavlja se serija “Nečista krv”. Igram Sofkinu majku i uz Dragana Mićanovića i Saru Sandevu sam mnogo lepo radila. Bilo je zadovoljstvo raditi sa rediteljem Goranom Stankovićem. Zna da podstakne glumca i da ga inspiriše. To je naša kulturna baština koja mora da doživljava ekranizaciju i naravno neku modernost – u nečemu što je vanvremensko u komadu Bore Stankovića mora da postoji kontekstualizacija zašto se ona radi danas i šta je ono zbog čega moramo da gledamo to ponovo iz toga iznova učimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike