Milan Marić otkriva intrigantne detalje o filmu "Toma" i nastavku "Državnog službenika"

24.05.2021

18:48 >> 18:50

0

Tomine pesme imaju u sebi neki mrak, nešto što je melanholija, tuga, možda taj južnjački dert, nešto što je na našim prostorima prepoznatljivo, što mi

Milan Marić otkriva intrigantne detalje o filmu "Toma" i nastavku "Državnog službenika"
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Film o Tomi Zdravkoviću s nestrpljenjem se očekuje, a glumac Milan Marić koji tumači legendarnog pevača otkrio je kako se spremao za ulogu i šta je ono što “našeg šansonjera” izdvaja, kao i koja je to emocija koju će svi koji budu gledali ovo ostvarenje osetiti duboko u svom srcu.

Marić je u emisiji “Tanjug Reflektor” govorio i o trećem nastavku popularne serije “Državni službenik” i ovom prilikom otkrio važnu temu kojom će se baviti i šta je to što mu je bilo posebno važno u građenju lika Lazara.

– Za treći nastavak “Državnog službenika” prošla godina nam je nametnula temu kojom bi trebalo da se bavimo, temu koja je dovoljno svima intrigantna i zanimljiva. Svima nama je obeležila živote, te će korona imati važno mesto u našoj priči – rekao je glumac.

Tanjug/Zoran Žestić

Kako je istakao, kada su počinjali da se bave “Službenikom” i kada je prvi put pročitao scenario, pokušao je u razgovorima sa rediteljem da shvati ko je Lazar, i da pritom izbegne zamku i predstavi ga kao “domaćeg Džemsa Bonda”.

– Nismo želeli da on ide i rešava situacije, a publika gleda i zna da će na kraju on sve to da završi. Ideja nam je bila da napravimo našeg heroja, ali da postoji i doza antiheroja koji, kao i svi mi, zastane pred problemom i ne može odmah da ga reši. Možda i odustane, ali ga ipak kopka, pa mu ponovo izađe na megdan… Želeli smo da napravimo živog čoveka, a ne neku mašinu koja sve odmah rešava – objasnio je Marić.

Promo

Za njega je Lazar čovek koji voli to što radi, zna šta mu je posao vrlo dobro – da nije jednostavan, ali da su mu ciljevi plemeniti i da ta njegova etika ide i uprkos hijerarhiji.

– Mislim da je “Službenik” uspeo da nametne taj miks žanrova i da je to odlična formula inače za serije, jer smo čiste žanrove nekako prošli sedamdesetih, osamdesetih, pa i devedesetih i početkom dvehiljaditih… Ta mešavina žanra je užasno potentna i mi smo to probali sa “Službenikom”. Pored detektivskog trilera, u drugoj sezoni smo uveli i melodramu, pa i psihološki triler. Taj eksperiment je uspeo i čini mi se da smo dali određenu dubinu celoj priči – istakao je glumac.

Govoreći o ostvarenju Dragana Bjelogrlića i Željka Joksimovića “Toma” Marić je priznao da je kada ga je Bjelogrlić pozvao na kasting bio vrlo iznenađen i uzbuđen.

– Bilo mi je čudno, otkud ja tu. Otišao sam na kasting, pozvao me je i rekli su mi da su odlučili da žele meni da povere ulogu Tome… Cela ta plovidba koja se zove “Toma”, krenula je sa puno nepoznanica. Niti smo se ranije poznavali, niti sarađivali… S druge strane – sam Toma i njegov život, kakav je on čovek bio. S treće strane – scenario, pitali smo se šta želimo da napravimo. O čemu pravimo film? Da li pravimo dokumentarac, da li pravimo našeg Tomu, našu priču… Zajedno smo oblikovali priču, plašili smo se, bilo je mnogo nedoumica, fizičke razlike za koje je bila potrebna jaka šminka… – pričao je glumac i dodao:

– Znali smo u šta ulazimo i koju odgovornost sve to nosi. Svestan sam bio da svako ko je ikad čuo i video Tomu Zdravkovića već ima izgrađeno mišljenje i očekivanja. Kada smo krenuli u pripreme i jedan po jedan problem rešavali, prvo od tog izgleda, radili smo na scenariju, e, onda smo odlučili da znamo šta želimo da napravimo.

Milan Marić Promo/Aleksandar Letić

I onda je ta plovidba krenula.

– Plovidba je bila magična, teška, bila je naporna, neizvesna, zbog svega što se događalo. Zbog kovida, tih mera, zbog pritiska koji smo svi osećali, jer nismo želeli da se prekida snimanje. Pogotovo što je to emotivna i duboka priča, ne samo o Tomi Zdravkoviću, jednom fenomenu, o čoveku koji ima nešto u sebi, koji ima jedan X faktor, jedan poseban talenat, nego i o onome od čega taj čovek beži, a što ga kao senka prati. Kada smo odlučili da napravimo naš film, o našem Tomi, da pravimo mnogo šire, ne samo dokumentarno izvođenje stavki iz Tominog života, nego da pravimo posvetu Tomi Zdravkoviću, onda smo shvatili – to je taj film, znamo šta radimo – rekao je glumac.

Milan Marić Promo/Aleksandar Kujučev

Tomu Zdravković opisuje rečima “srpski šansonjer”.

– Verovatno bi, da je rođen u Francuskoj, bio jedan od najpopularnijih šansonjera, i to je prva rečenica koju mi je rekao Dragan Bjelogrlić kada smo krenuli da pričamo o njemu. Takođe, kafana je deo njegovog života. On je deo kafane. Muzika je deo njega. Mi smo pričali priču o njemu, kroz muziku. Muzika je sve što on živi, sve ono što mu se dešava u životu. Sve što on oseća, izbacuje kroz pesmu… – priča Marić i dodaje:

– Shvatili smo zašto su njegove pesme i dalje žive i atraktivne, jer je znao vrlo dobro o čemu peva i o čemu piše. On je pesme osećao i prolazio kroz njih i zato imaju tu životnost, uhvate te kao udica. Zbog toga je ta pesma iz osamdesetih godina živa i 2021. godine, kada su potpuno druge generacije, drugačiji svetonazor, drugo vaspitanje, drugi pogled na svet… Ali i dalje te uhvati, jer ima nešto što je iskreno, nešto što je brutalno tačno. Naravno, ne možeš da kažeš da je to celokupan utisak, ali ima tih pesama koje se zaista “zakače” za svakog.

Tanjug/Zoran Žestić

Kada se spremao za ulogu čitao je, kako kaže, pesme Tome Zdravkovića kao poeziju, bez muzičkog aranžmana.

Pročitajte još

– Ličile su na nešto što bi mogao da napiše Prever, imaju u sebi neki mrak, nešto što je melanholija, tuga, možda taj južnjački dert, nešto što je na našim prostorima prepoznatljivo, što mi osećamo jako dobro – ali iskreno, živo – zaključio je Marić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike