Preminuo pisac Zoran Stanojević, prevodilac knjige „Gospodar prstenova“

12.06.2021

11:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Autor je dvadesetak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama

Preminuo pisac Zoran Stanojević, prevodilac knjige „Gospodar prstenova“
Copyright Zoran Stanojević YouTube

Zoran Stanojević, satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac preminuo je u Beogradu u 79. godini, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Sa engleskog jezika je preveo veći broj knjiga, među njima i kultnu Tolkinovu trilogiju „Gospodar prstenova“, navodi se u saopštenju.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: „Etna“, „Jež“, „Satirikon“, „Novosti“, „Oko“, „Nin“, „Politika“, „Borba“, „Danga“.

Autor je dvadesetak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio konkursima.

Zoran Stanojević YouTube

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko 4.000 sati „živog“ radijskog programa, među kojima i emisije „Vreme radoznalosti“, „Кlub dva“, „Omniologija“. Bio i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Stanojević (1942-2021) je dobitnik nagrade „Neven“ za najbolje ostvarenje za decu, „Zmajeve nagrade“ za doprinos književnosti za decu, Zlatne značke Кulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike