Božidar Stošić: Bole iz bureta kog je volela Seka, ali ne i Čkalja

13.12.2020

15:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Nisam se potrošio. Žao mi je. Moglo je još. Nisam ono veliko radio. Ono da uzmeš ulogu da izgoriš!”

Božidar Stošić: Bole iz bureta kog je volela Seka, ali ne i Čkalja
Copyright ATA Images/Miloš Rafailović

Božidar Bole Stošić bio je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Više od pet decenija bavio se glumom, a karijeru je započeo pojavljivanjem u filmu „Cveće i baloni“, 1960. godine, kao čistač cipela. Veliku popularnost je stekao kao Bole iz bureta u dečjoj emisiji „Hiljadu zašto“. Kasnije je igrao i u čuvenom serijalu za najmlađe „Laku noć, deco“. Bio je član Pozorišta „Boško Buha” i Beogradskog dramskog pozorišta. Igrao je i u Jugoslovenskom dramskom i Ateljeu 212.

Najznačajnije uloge ostvario je u TV serijama „Pozorište u kući“, „Diplomci“, „Levaci“, „Vruć vetar“, „Srećni ljudi“, „Bela lađa“, „Agencija za SIS“, „Porodično blago“, „Ljubav, navika, panika“ i mnogim drugim. Na filmu nije mnogo igrao, zabeležio je uloge u svega nekoliko ostvarenja – „Prozvan je V3“, „Štićenik“ i „Duvanski put“.

Facebook/Yugonostalgia – Jugonostalgija @yugonostalgia1943

Rođen je 21. jula 1937. godine u Skoplju. Zajedno sa porodicom, 6. aprila 1941. godine preselio se u Nišku banju, a 1945. godine u Beograd. Otac mu je poreklom bio iz Vranja, a majka iz Bele Palanke. Nakon završene osnovne škole pohađao je Treću beogradsku gimnaziju, u kojoj se 1953. godine upisao na dramsku sekciju, koju je vodio čuveni Slobodan Aligrudić. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu studirao je samo godinu dana, i za to vreme je bio član Omladinskog pozorišta „Lola Ribar“, gde je odigrao nekoliko uloga. Upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost i nakon završetka dobija angažman u pozorištu „Boško Buha”, a posle toga u Beogradskom dramskom pozorištu, čiji je član bio do odlaska u penziju.

Bio je jedan od osnivača Pozorišta na Terazijama, gde je igrao u predstavama “Beograd nekad i sad” (1970), “Dundo Maroje” (1973), “Bal lopova” (1973), “Neki to vole vruće” (2007), a poslednju ulogu ostvario je u predstavi “Fantom iz Opere” (2017).

Facebook/Yugonostalgia – Jugonostalgija @yugonostalgia1943

Svojevremeno je izjavio da u kultnom „Boljem životu“ nije igrao jer je morao da ima direktne scene sa Miodragom Petrovićem Čkaljom, koji je imao spisak od osam glumaca sa kojima nije želeo da radi. Bole je bio na tom spisku i nije hteo da dođe na snimanje, znajući da će ga Čkalja izbaciti. Njihov sukob je datirao od jedne svađe na sednici saveta Beogradskog dramskog pozorišta. Stošić je bio velika ljubav legendarne Seke Sablić, koja je zajedno sa njim odigrala prvu ulogu u životu, u pozorištu „Boško Buha“. Obožavao je južni melos, a posebno pesmu Staniše Stošića “Zbog tebe mome ubava“.

Preminuo je na današnji dan, 13. decembra 2018. u 81. godini života. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Facebook/Yugonostalgia – Jugonostalgija @yugonostalgia1943

Na sahrani velikog glumca, njegov kum Bratislav Petković održao je potresan govor koji je otkrio mnogo o Stošićevom životu i karijeri, ali i nepravdama koje su ga pratile.

– Danas je otišao dečak plemenitog soja. Voleo je život, voleo je da se smeje i uvek je bio nasmejan čak i kada je trpeo mnogo nepravdi, a trpeo ih je. Nepravedno je bilo kada je dobio Sterijinu nagradu. Bio je vlasnik Sterijine nagrade samo jedan dan, jer su odlučili da je daju Slovencu. Takođe, zvali su ga „epizodista“, ali on to nije bio. Bio je glumac posebnog kova. Iz srca je glumio, iz srca se družio, iz srca je voleo svoje prijatelje. Naše dečaštvo je danas prekinuto, hvala ti, kume, na pola veka smeha – rekao je tada Petković.

PROČITAJTE JOŠ: Stevo Žigon: Žigosan glumom i logorskim brojem 61.185 – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike