Bajaga: Povratak na mesto gde je sve počelo

20.06.2021

11:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće to na neki način slavljenički koncert, jer se muzika vraća tamo gde pripada - pred publiku, ističe muzičar

Bajaga: Povratak na mesto gde je sve počelo
Copyright Bajaga i instruktori Promo/Nebojša Babić

„Bajaga i instruktori“ će ove godine svoj prvi, veliki koncert pred beogradskom publikom, posle višemesečne pauze usled pandemije, održati 16. jula na stadionu „Tašmajdan“, koji će trajati dva i po časa, a biće i gostiju, najavio je Momčilo Bajagić.

– Biće to na neki način slavljenički koncert, jer se muzika vraća na mesto gde pripada – pred publiku. Koncert je na Tašu, što mi je mnogo bitno, jer je nekako simbolično. Tamo smo počeli i ovo je sad neki novi početak. Daj da opet krene dobro kao što je onda krenulo sa Taša – rekao je Bajagić.

Bajaga/ATA Images

Već drugim albumom „Sa druge strane jastuka“ Bajagić je ušao među najtraženije izvođače Jugoslavije, što su pokazala dva koncerta 1985. na Tašmajdanu, na koji su se „Bajaga i instruktori“ još jednom vratili 2002. godine, dok su poslednji album „Ovaj svet se menja“ (2020), prošlog septembra promovisali na istom stadionu nastupom snimljenim za kamere, bez prisustva posetilaca zbog važećih zdravstvenih mera.

– Stvarno nam je drago da je sada konačno krenulo sa koncertima. Pre desetak dana smo počeli sa probama i gledaćemo da odsviramo baš dobar koncert, najmanje dva i po sata, jer je to nekako postao standard kad sviramo velike prostore kao što su bili Arena ili Sava centar. Mnogo me raduje ovaj Taš, jer kako kaže Cane, frontmen „Partibrejkersa“: „Taš je naš!“, naglasio je Bajagić.

Bajaga/ATA Images

Od početka pandemije bend je umesto uobičajenih nekoliko desetina koncerata godišnje, održao svega tri, ali Momčilo nije bio besposlen, pošto je, između ostalog, uz rad na muzici za predstojeći film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“, kao i za dečju predstavu „Mačor u čizmama“, sa klavijaturistom Sašom Loknerom, objavio i pomenuti album, sa par novih među nekim ponovo snimljenim starim pesmama.

Dar da autorski predvidi ili da se na suptilan način dotakne političkih i društvenih tema i kriza, Bajagić je tokom karijere pokazao u pesmama “Limene trube”, “Rimljani”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Verujem, ne verujem”, “Vreme” i naposletku u naslovnoj “Ovaj svet se menja”, koja je nastala u jeku pandemije i njenih uticaja na globalna kretanja.

– Radio sam je baš kad je bio karantin, padala je kiša, bila je depresivna atmosfera. „Promenili su sve, u svet za ljude mnogo zle“, tako sam doživeo sve što se desilo. Mada nisam u bedaku. Znao sam da će pandemija morati da stane kad-tad. Možda se još vrati, pa stane, ali bi definitivno iduće godine trebalo da bude normalno. Tako se bar nadam – ocenio je Bajagić.

Bajaga/ATA Images

Prema njegovim rečima, još više se sa sadašnjim trenutkom može povezati njegova stara pesma “Ni na nebu ni na zemlji”, rađena za istoimeni film reditelja Miše Radivojevića iz 1994. godine, sada jedna od ponovo snimljenih za aktuelni album.

– „Ni na nebu ni na zemlji“ nije toliko bila zapažena, jer su u filmu i „Moji drugovi’“. Koliko je tekst bio aktuelan kad se pojavila korona, a ja sam to 1992. ili 1993. radio! Tekst je kao ovo što se dešava – primetio je muzičar.

Kad je bend prošlog leta nastupio na stadionu u Skoplju, gde je zbog zdravstvenih mera umesto 12.000 mogalo da dođe samo 3.000 posetilaca, odsvirali su samo za tu priliku svoju staru pesmu na makedonskom jeziku “Pesna protiv maleri” jer, primećuje Bajaga, “nije bila loša da se razbiju maleri”.

– Sad nam je najveći problem repetoar, gomilu stvari moramo da sviramo. Ali to su slatke muke. Imamo problem kao „Rolingstonsi“ sa pesmama. Deset moramo da sviramo, ostale stalno menjamo i ubacujemo. Nekako ćemo da sabijemo to u dva i po sata. Ideja je da na Tašu bude predgrupa, biće par gostiju, ali neću još da otkrivam ko – zaključuje poznati roker.

Bajaga 24sedam/Katarina Mihajlović

Inače, Bajagić je dobitnik nagrade „Strune od svetla“ za 2021. godinu, koje se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici. Nagrada će mu biti uručena u Srpskom narodnom pozorištu tokom Sterijinog pozorja.

Pročitajte još

Bend ovog leta, za sada, očekuju nastupi i 24. juna na Arsenal festu u Kragujevcu, 26. juna na Letnjoj pozornici na Paliću, 4. jula na „Danima Vajferta“ u Pančevu i 14. avgusta na „OK festu“ na Tjentištu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike