Bajaga o mjuziklu na Terazijama i novom albumu: Ovaj svet se menja nagore

07.10.2020

16:23 >> 05:47

0

Nadam se da to neće potrajati. Svi smo u problemu, sve grane, ne samo muzička. Poslednji koncert nam je bio 13. septembra u Skoplju, a u međuvremenu smo otka

Bajaga o mjuziklu na Terazijama i novom albumu: Ovaj svet se menja nagore
Copyright Bajaga 24sedam/Katarina Mihajlović

Premijera mjuzikla ‚‚Sa druge strane jastuka“ na muziku Momčila Bajagića Bajage biće izvedena 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama, a muzičar za 24sedam govori o tome kakvo je iskustvo slušati svoje pesme iz publike, koliko je aktuelna situacija uticala na njihov rad, kao i šta donosi novi, 13.  album ‚‚Ovaj svet se menja”.

Pozorište na Terazijama proslavlja 70 godina postojanja mjuziklom koji je rađen na vaše pesme. Kako opisujete rad na ovom projektu?

Pre svega, čast mi je što sam odabran kao domaći autor na čije pesme će se raditi mjuzikl. Ovo je jedinstveno iskustvo jer do sada nisam učestvovao u takvom projektu. Prvi put kada sam radio sa Pozorištem na Terazijama pravio sam muziku na već postojeći libreto za predstavu „Žendba i udadba“. „Sa druge strane jastuka“ je nešto drugačije, ipak je to izbor od tridesetak mojih pesama i veliko je zadovoljstvo raditi sa odličnom ekipom u kojoj su reditelj Jug Radivojević i Stevan Koprivica, koji je napisao sjajan tekst. Veoma mi se dopala Jugova ideja da tokom celog mjuzikla glumački i baletski ansambl, kao i orkestar, budu sve vreme na sceni. Bilo je veoma zahtevno, ali mislim da će publici to biti nešto drugačije i zanimljivo.

Govoreći o svojoj ulozi u mjuziklu, glumica Milena Živanović kazala je da njen lik Tamare kroz ljubav spoznaje život i da se nada da će publika osetiti tu ‚‚poplavu ljubavi“ kojom obiluju vaše pesme, aktuelne i dan-danas. Kako vi vidite to što i mlađe generacije doživljavaju na isti način vašu muziku i posle više decenija?

To što pesme i dalje traju je potvrda mog rada i uloženog truda. Kvalitet opstaje, a ostalo pada u zaborav. Ljubav jeste najzastupljenija tema, kako u klasičnoj poeziji, tako i u muzici generalno. Naravno, svako ima pravo da je doživi i oseti na svoj način. Mladi glumci na sceni to sjajno izvode.

Kako vama izgleda kada slušate i gledate izvođenje vaših pesama na pozorišnoj sceni?

Ovo je posebna prilika za mene da budem sa druge strane. Svoj koncert, razume se, nikad nisam mogao da pratim iz publike, a ovaj mjuzikl mi pruža mogućnost da prvi put čujem kako zvuče moje pesme uživo, a ne na snimcima. I moram reći da mi se dopada.

Vreme karantina proveli ste aktivno snimajući 13. album ‚‚Ovaj svet se menja“. U kom smeru se menja svet po vašem mišljenju?

Pesma po kojoj album nosi ime je baš rađena u vreme karantina i mislim da ga najbolje i opisuje. Osećao sam ono što su svi osetili, svet se neminovno menja, ali po mom mišljenju, nažalost – nagore. Nadam se da će se to uskoro promeniti.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Koliko je cela situacija sa pandemijom uticala na vaš rad? Da li vidite mogućnost održavanja koncerata u budućnosti i na koji način?

Svi smo u problemu, sve grane, ne samo muzička. Poslednji koncert pre korone nam je bio u Osijeku 7. marta, pa smo 13. septembra svirali u Skoplju. To je za mene bilo potpuno iznenađujuće jer smo u međuvremenu zbog pandemije otkazali dvadesetak koncerata. Kad je najlošija godina imamo godišnje 40 koncerata, a ove godine smo imali tri i jedan na Tašmajdanu bez publike. U Skoplju je bio koncert za oko tri hiljade ljudi, jako dobro organizovan, na prostoru koji inače može da primi više od deset hiljada ljudi, poštovale su se mere distance, posetioci su nosili maske… Pokazalo se da može da se bezbedno održi koncert kada je dobro organizovan. Sada kada stiže hladno vreme biće jako teško u zatvorenom prostoru.

Nedavno ste prisustvovali dodeli nagrade Zadužbine Milana Mladenovića. Kako vi pamtite druženje sa velikim muzičarom i koliko je važno na ovaj način podržati mlade bendove?

Sreo sam se tamo sa velikim brojem prijatelja i kolega. Drago mi je kada vidim da su ljudi ipak uspeli da sačuvaju sećanje na Milana. On je za mene bio i ostao sjajan čovek i jedinstven autor koji je ostavio pečat. Srećan sam što je nagradu dobio bend „Dram“, mislim da su to zaslužili, a to je i odličan način da se podrži rad mladih muzičara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike