Vasil Hadžimanov: Premijera novih pesama večeras na Kalemegdanu

29.06.2021

07:00 >> 07:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Sastav Vasil Hadžimanov trio” nastupiće kao jedinstveni projekat koji okuplja tri virtuoza, i premijerno predstaviti novi album Melody Rhymes”

Vasil Hadžimanov: Premijera novih pesama večeras na Kalemegdanu
Vasil Hadžimanov - Copyright Promo/Predrag Ilić

– Skoro celo leto ću svirati, što je fantastično, jer su svi organizatori raznih festivala uveliko krenuli sa pozivima, a mi muzičari želimo da iskoristimo te ponude, jer nismo skroz sigurni kada je zaista kraj pandemije – kaže džez pijanista Vasil Hadžimanov uoči današnjeg koncerta na Letnjoj sceni kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu.

Sastav “Vasil Hadžimaov trio” večeras će nastupiti kao jedinstveni projekat koji okuplja tri virtuoza, i premijerno predstaviti novi album “Melody Rhymes”. Osim Vasila, tu su i basista Martin Ðakonovski i bubnjar Alek Sekulovski.

Vasil Hadžimanov Trio Promo/Aneta Varga

To će biti povratak Hadžimanova na istu pozornicu za veoma kratko vreme, jer je 17. juna održao koncert sa svojim bendom, što mu je nakon pandemije, kako sam priznaje, bio zaista fantastičan osećaj.

– Ne može se rečima opisati kakav mi je bio osećaj nakon tog koncerta pre desetak dana. Ipak, desilo se to da sam nešto što radim već 30 godina iznenada morao da prestanem da radim. Naravno, to jeste potpuno opravdano zašto sam prestao da nastupam, a opet niko od muzičara i umetnika zaista ne može takvo stanje da prihvati i shvati – iskren je Hadžimanov, jedan od najtraženijih džez pijanista i klavijaturista.

– Bio nam je težak ceo taj period, tako da smo svi jedva dočekali, i umetnici i publika, da se konačno ponovo nađemo na sceni. Bilo je na kraju zaista fenomenalno na našem koncertu. Osetilo se koliko nedostajemo jedni drugima svih ovih pustih meseci – opisao je umetnik nedavni koncert.

Vasil Hadžimanov Promo/Dragoslav Nedić

Na letnjoj sceni kluba BitefArtCafe Hadžimanov večeras svira u novom pomenutom sastavu, koji će premijerno nastupiti u Beogradu.

– Mi smo pre desetak godina snimili album “El Raval” u izdanju Skopskog džez festivala, na predlog mog prijatelja Tonija Kitanovskog, gitariste i kompozitora. On je sredio da nas trojica za dva dana snimimo album koji je zaista sjajno ispao – otkrio je Vasil.

Snimanje albuma je za njega bio poseban momenat, ne samo profesionalno, već znatno više od toga.

– Kako Martin živi u Nemačkoj, a Alek u Kanadi, nismo se susretali u tom sastavu dugi niz godina, a onda su se stvari poklopile 2019. godine. Tada smo na isti način, sa istim snimateljem Tonijem u Skoplju, u njihovoj Filharmoniji, snimili, takođe za samo dva dana, novi album “Melody Rhymes”. Ovaj projekat je naravno drugačiji od prethodnog, jednako je interesantan i opet se desila ta magija, hemija, koja je stvarno neobjašnjiva – naglasio je pijanista i dodao da mu se sve to dešava samo sa tom dvojicom umetnika.

– U Beogradu zapravo nikad nismo nastupali u ovoj postavi, tako da će nam ovo biti premijera. Eto idealnog povoda, jer smo čekali tih prokletih godinu dana, zbog pandemije, da se stvore uslovi da bi se objavio neki materijal – podvukao je muzičar.

Vasil Hadžimanov ATA Images/Antonio Ahel

Ovo će biti jedinstvena prilika da beogradska publika čuje njihov novi album, a nakon toga idu na kratku turneju po Makedoniji – 30. juna će svirati u okviru manifestacije “Skopsko leto” u atraktivnom rustičnom prostoru Kuršumli An, gde je muzičar davno nastupao, kao i 1. jula na festivalu “Jazz Factory” u Bitolju.

Hadžimanov zatim nastupa sa svojim drugim bendom, ponovo u Beogradu, 3. jula na novom festivalu “Jazz in the Garden” u Botaničkoj bašti, iste večeri kada će svirati Filip Bulatović Quartet i poznati sastav “Fish in Oil”.

Po njegovom mišljenju, osnivanje tog novog džez festivala je izuzetno lep povod, takav festival je definitivno potreban Beogradu, u privlačnom prostoru gde se promovišu domaći autori i muzičari, u prvoj godini izdanja.

– Kako je zvanično objavljeno da mogu da se održavaju koncerti, tako su i svi organizatori navalili, i direkcije festivala, a i publika se uželela. Nije ni čudo, čekalo se previše dugo – ističe Hadžimanov.

Vasil Hadžimanov ATA Images/Antonio Ahel

– Zapravo, celo leto ću svirati, osim par nedelja kada ću otići na odmor, što je fantastično. Nismo skroz sigurni da je kraj pandemije, jer može da se desi da na zimu ponovo krene neki novi talas. Sada je potrebno da iskoristimo ovaj momenat kada nas zovu da nastupamo – kaže klavijaturista koji se nada da je pandemija gotova, ali ne može to da tvrdi.

– Kao što nisam mogao ništa da kažem sigurno od početka ove agonije, tako ni sada niko zapravo i ne može da kaže šta će biti, cela situacija je vrlo nepredvidiva, u pitanju je ozbiljna bolest – podsetio je umetnik.

Zanimljivo kod ovog muzičara je to što često nastupa sa više sastava paralelno, bilo da su u pitanju kvarteti, duo ili trio kolektivi.

Tako je on frontmen matičnog projekta Vasil Hadžimanov bend, ali je i deo više različitih trija, a dosta je bio zapažen i kvartet gde su bili još Matija Dedić, Bisera Veletanlić i Gabi Novak. Osim toga, povremeno je i u duetu sa svojom ćerkom Martom Hadžimanov, i u posebnom duetskom nastupu sa Matijom.

Vasil Hadžimanov i Matija Dedić Promo/PJF

Takođe, imao je uspešan duo sa ruskim džez saksofonistom Olegom Kirejevim, sa kojim je svirao na sceni Kolarca, kluba Soul Society (Bitef teatar) i imao turneju po Rusiji.

– Ceo život sam zainteresovan za različite tipove muzike, muziciranja, saradnji, i to mi je bilo uvek zabavno, interesantno i izazovno. Džez je u osnovi svega, a džezeri su inače ta vrsta muzičara da uvek mogu da se snađu i da im je u genima i u DNK da na licu mesta odreaguju, refleksno i instinktivno da prepoznaju muziku tamo gde je ima – istakao je svestrani i traženi pijanista.

Kako priznaje, sve je to povezano sa onim što on sluša i voli, i dokle god to ima kreativnu notu, poruku i ideju, vrlo rado se upušta u takve avanture.

– Sada ne mogu da zamislim da celog života sviram isključivo sa jednim sastavom, makar to bio i moj bend sa mojoj muzikom. Uvek bi mi nedostajalo eksperimentisanje sa drugim ljudima i sve te spomenute saradnje – kaže Vasil i dodaje:

– Imam i tu sreću da svi ti ljudi prepoznaju moj rad i onda me zovu na svoje koncerte onda kada to ima svrhe, kada sam im iz nekog razloga zapravo potreban – rekao je muzičar i pomenuo uspešne saradnje sa još nekoliko kolega kao što su džez i bluz gitarista Dušan Jevtović, vokalna umetnica Brankica Vasić Vasilisa, džez pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Vasil Hadžimanov ATA Images/Z. MIlutinović

– Uvek nam je spona muzika, tako da je moj pristup i način muziciranja, u datom momentu, u tom obliku, zapravo ispao kao dobra odluka i saradnja – podseća Vasil.

U vreme pandemije, bilo je posla i oko primenjene muzike, a Hadžimanov trenutno komponuje muziku i za drugu sezonu prihološke dramske TV serije “Dug moru”. Prvi serijal je takođe potpisao, na kome su učestvovali i kolege Nikola Čuturilo Čutura i pijanistički sastav LP Duo.

– Za vreme pandemije mi je odlično leglo da radim i na tom projektu, da ne poludim. Osim toga, završio sam muziku i za neobičan dečji, tinejdžerski film “Leto kada sam naučila da letim”, reditelja Radivoja Raše Andrića, veoma lep i drugačiji – otkrio je novi angažman Hadžimanov.

Pročitajte još

– Takva ostvarenja veoma nedostaju domaćoj kinematografiji. To mi je bio novi izazov, da stvorim muziku za jedan omladinski film, gde su drugačija pravila, određeni štimung mora da se pogodi. Ali, evo uspeli smo, reditelj je prezadovoljan, tako da će i taj film izaći uskoro – zaključio je umetnik, koji će večeras u Bitefu na Kalemegdanu sa svojim trijom potpisivati novi album nakon nastupa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike