Preminuo glumac i reditelj Robert Dauni

07.07.2021

17:35 >> 17:36

0

Dauni Stariji, otac slavnog Roberta Daunija Mlađeg, ostaje upamćen po filmovima Boogie Nights, Magnolia i To Live And Die in L.A.

Preminuo glumac i reditelj Robert Dauni
Copyright Profimedia

Robert Douni Stariji, filmski reditelj klasičnih filmova protiv establišmenta poput “Putney Swope” i “Greaser’s Palace”, preminuo je u snu u svom domu u Njujorku u 85. godini nakon duge borbe sa Parkinsonovom bolešću.

Dauni Stariji, otac slavnog Roberta Daunija Mlađeg, ostaje upamćen i po filmovima “Boogie Nights”, “Magnolia” i “To Live And Die in L.A.”

Robert Dauni Stariji / Profimedia

Filmski stvaralac, glumac, producent i pisac bio je, prema saopštenju supruge, kod kuće sa sinom kada je umro.

U jednom od nedavnih intervjua koje je dao povodom borbe njegovog sina sa opijatima, rekao je: “Život je prelak kada ste zvezda. Ljudi će gledati da vam sve učine i to bez ikakvih pitanja. Holivud je jedno užasno mesto”.

Dauni je postigao uspeh tokom karijere koja je trajala više od pet decenija kao pisac i režiser nezavisnih filmova koji su nudili komentare na to doba i doprineli pokretu kontrakulture, piše “Dejli njuz”.

Godine 1960. počeo je da piše i režira niskobudžetne filmove koji su bili cenjeni u andergraun krugovima, poput “Balls Bluff”1961, “Babo 73” 1964, “Chafed Elbows” 1966, “No More Excuses” 1968. i “Putney Swope” 1969. godine.

Pročitajte još

Sedamdesetih godina 20. veka najpoznatiji filmovi Roberta Starijeg bili su “Paund” 1970. godine, kao i “Palace Greaser” 1972. godine, režirajući “Sticks and Bones” 1973. godine za TV i “Two Tons of Turquoise to Taos Tonight” 1975. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike