Jadranka Jovanović: Žiriranje umetnosti

16.12.2020

09:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Sprska primadona među evropskom elitom klasične muzike i opere

Jadranka Jovanović: Žiriranje umetnosti
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Jadranka Jovanović još jednom se našla u samom vrhu operskih umetnika iz čitavog sveta, ovog puta kao član žirija međunarodnog takmičenja operskih pevača, u organizaciji italijanske škole pevanja „Fiorenza Cedolins“, koje se ove godine drugi put održava virtuelno.

Članovi žirija predstavljaju skup evropske elite posvećene klasičnoj muzici i operskom pevanju. Pored renomiranog soprana Fjorence Sedolins, kao predsednika žirija, i prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranke Jovanović, ostale članove čine najpoznatija imena iz sveta operske umetnosti: tenor Roberto Alanja, sopran Ana Piroci, baritoni Karlos Alvarez i Bruno de Šimone, dirigent i umetnički direktor orkestra „Solisti Veneti“ Ðuliano Karela.

ATA Images/Antonio Ahel

Tu su i umetnički direktori operskih kuća: Real iz Madrida, Sao Paolo iz Brazila, Kraljevske opere u Liježu, teatra Maestranca u Sevilji, Teatra u Valensiji, Teatra Zarzuele u Madridu, Opere Las Palmas, Radijskog nacionalnog orkestra iz Argentine, Festivala „Doniceti“ u Bergamu, fondacije Pergolezi, zatim, muzički kritičar iz časopisa „Corriere della Sera“, kao i drugi izuzetni umetnici.

– Ovo je posebna čast i veliko priznanje za moj celokupni umetnički opus. Izuzetno sam ponosna što se među ovakvim članovima žirija, kroz moje ime, stavlja akcenat na naše Narodno pozorište, kao i na srpski Parlament čiji sam član – izjavila je Jadranka Jovanović, povodom ovog značajnog umetničkog događaja.

Žiri će ocenjivati mlade takmičare u kategorijama opere, operete, mjuzikla, zarzuele, lida i u kategoriji klasične savremene vokalne muzike. Osim novčane nagrade (ukupan fond iznosi 11.000 evra), najtalentovaniji mladi pevači biće nagrađeni posebnim nagradama u vidu stipendija, audicija i ugovora sa pozorištima i institucijama čiji su predstavnici prisutni u žiriju.

PROČITAJTE JOŠ: Marija Kalas: Prva i poslednja grčka boginja opere – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike