Ema Stoun - glumica koja je ušla u istoriju sa pocepanom haljinom: Samo sam htela da znam da niko neće umreti

12.03.2024

20:30

0

Na svaki uloženi dolar ona zaradi čak 80

Ema Stoun - glumica koja je ušla u istoriju sa pocepanom haljinom: Samo sam htela da znam da niko neće umreti
Ema Stoun na dodeli Oskara - Copyright Profimedia

Za Emu Stoun možemo reći da pripada onoj vrsti glumica koji tačno znaju šta rade i karijeru ne prepuštaju slučaju.

Još kao mala znala je da je uspeh čeka u Holivudu i zato je napravila prezentaciju u kojoj je objasnila roditeljima zašto bi morali da joj dopuste da se preseli u Los Anđeles.

Profimedia
 

Prezentaciju je nazvala "projekat Holivud", a kao muzička podloga išla je Madonina pesma "Hollywood". Naterala je roditelje da se presele i čini se da je to bila najbolja odluka.

Pet puta nominovana za Oskara

Uspela je da do svoje 35. godine uđe u istoriju i bude najmlađa glumica koja je pet puta nominovana za Oskara.

Osvojila je dva, a poslednji za ulogu u filmu "Jadna stvorenja", za koji mnogi tvrde da je hrabri iskorak kada se govori o seksualnosti žena, inače tabu temi ako ne računamo priču o pukom svođenju ženskog tela na seksualni objekat.

Profimedia
 

Pomalo predvidivu i na momente dosadnu ceremoniju 96. dodele Oskara koja je održana u nedelju Ema Stoun je "razdrmala spontanim nastupom" u prilično dobro istreniranom Holivudu u kojem je svaki sekund javnog nastupa dobro osmišljen i papreno skup.

Preplavljena emocijama

Glumici su nagradu Oskara uručile koleginice Mišel Jeo, Šarliz Teron, Dženifer Lorens, Seli Fild i Džesika Lang.

Preplavljena emocijama, jer zaista nije očekivala Oskara, ona je jedva govorila od uzbuđenja i gotovo da je jecala, izvinjavajući se što joj je haljina pocepana na leđima.

Profimedia
 

- Ovo se sigurno dogodilo tokom Kenovog šoua - snašla se odmah u prilično neprijatnoj situaciji, aludirajući na Rajana Goslinga koji je na sceni Dolbi teatra izveo pesmu „I’m Just Ken“ iz filma „Barbi“.

Zanimljivo je da joj je upravo popularni glumac bio partner u filmu "La La Land" za koji je 2017. osvojila svog prvog Oskara.

Volim te više od celog neba, devojčice moja

Uz suze i zahvalnost svim ženama na sceni i koleginicama koje su nominovane u istoj kategoriji, glumica je istakla da je velika čast biti u njihovom društvu.

Profimedia
 

- Pre neko veče sam paničila, i kao što vidite to mi se dešava često, a onda mi je Jorgos (reditelj filma "Jadna stvorenja"), rekao: “Molim te, izuzmi sebe iz toga”. I bio je u pravu, jer ovo nije samo moja nagrada. Ona ne pripada samo meni, već celokupnom timu koji se okupio da napravi nešto vredno. To je najbolja stvar u vezi sa pravljenjem filmova – zajednički trud i rad svih nas - kazala je Stounova.

Istakla je da je počastvovana da podeli priznanje sa svakim članom ekipe, svakim glumcem, svakom osobom koja je ulila svoju ljubav i briljantnost u pravljenje ovog filma.

- Jorgo, hvala ti na Beli Bakster koja je dar života i što si nas sve okupio oko ovog briljantnog ostvarenja. I, pošto moram da završim, zaista želim još da zahvalim porodici. Mojoj mami, bratu Spenseru, tati, mužu Dejvu. Sve vas volim! A, najvažnije od svih, mojoj ćerki, koja će za tri dana napuniti tri godine i zbog koje su nam životi u boji. Volim te više od celog neba, devojčice moja - citirala je Ema pesmu Tejlor Svift, „Bigger Than the Whole Sky“.

Profimedia
 

Stoun u „Jadnim stvorenjima“ igra Belu Bakster, koja je „proizvod“ naučnika koji je oživeo trudnu ženu koja je izvršila samoubistvo i vratio je u život sa mozgom nerođenog fetusa.

Kao Bela, Stounova oponaša faze odrastanja - od svog najprimitivnijeg stadijuma do punog odraslog doba. Pored Oskara, Ema je za ovu ulogu dobila i Zlatni globus, Nagradu Udruženja filmskih kritičara i BAFTA nagradu.

Napadi panike od detinjstva

Ema Stoun ima nemačko, englesko, škotsko i irsko poreklo.

Rođena je 6. novembra 1988. godine u Skotsdejlu u Arizoni, od majke Kriste Džin Stoun, domaćice, i oca Džefrija Čarlsa Stouna, osnivača i izvršnog direktora firme koja se bavi građevinom. Njen deda po ocu, Konrad Ostberg Sten, bio je iz švedske porodice koja svoje prezime anglicizovala i pretvorila u „Stoun” kada su se doselili u Sjedinjene Države.

Profimedia
 

Kao mala bolovala je od napada panike, ali je išla na terapiju.

- Prvi put kad sam imala napad panike sedela sam u kući svog prijatelja i pomislila sam da kuća gori. Zvala sam mamu i ona me je dovela kući, a naredne tri godine to jednostavno nije prestajalo. Većinu dana bih išla kod medicinske sestre i samo odmahivala rukama. Samo sam htela da znam da niko neće umreti i da se ništa neće promeniti - ispričala je Stoun za „Vol Strit žurnal“ u junu 2015.

Kao beba, često je plakala zbog bolesti, pa je dobila čvorove i kvrge na glasnim žicama, zbog čega i danas ima specifičnu boju glasa.

Počela da glumi sa četiri godine

Stounova je počela da se bavi glumom kada je imala četiri godine. Njen glumački debi, sa 11 godina, bio je u predstavi “The Wind in the Willows”.

Profimedia
 

Debitovala je na dugometražnom filmu u komediji Grega Motole pod nazivom „Superloš“ (2007). Film je ostvario uspeh u bioskopima, a za svoju ulogu Ema Stoun je dobila nagradu "Mladi Holivud" za uzbudljivo novo lice.

Njen proboj dogodio se ulogom u filmu „Devojka na lošem glasu“, tinejdžerskoj komediji koju je režirao Vil Glak.

Profimedia
 

Ema Stoun je danas jedna od njaboljih glumica na svetu sa svojim autentičnim glumačkim izrazom.

Zanimljivo je da je i jedna od najisplativijih pa su tako svetski mediji izračunali da na svaki uloženi dolar, ova talentovana umetnica zaradi čak 80.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike