Nedim Nezirović za 24sedam: Nadam se da nisam usred apokalipse u svojih 26 godina

12.08.2021

18:38 >> 19:10

0

Vlada ozbiljna apatija i nekako me to rastuži vrlo lako. Nadam se da će se nešto promeniti i verujem u mlade ljude. Trudim se da mislim da pre svake renesans

Nedim Nezirović za 24sedam: Nadam se da nisam usred apokalipse u svojih 26 godina
Copyright Nedim Nezirović / 24sedam/Goran Sivački

Nedim Nezirović je preko noći postao miljenik televizijske publike igrajući negativca Pašu u krimi seriji “Klan“. U toku je snimanje druge sezone, a u međuvremenu je glumac iz Novog Pazara pokazao svoj talenat i na teatarskim daskama, u predstavi “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta.

Priliku da razgovaramo sa ovim mladim, perspektivnim glumcem imali smo nakon novinarske projekcije filma “Nečista krv – greh predaka” kojom je najavljena beogradska premijera 24. avgusta. U ovom kapitalnom ostvarenju u režiji Milutina Petrovića, a po scenariju Vojislava Nanovića, Nezirović tumači ulogu Jovče, sina Hadži Trifuna (Dragan Bjelogrlić).

Nedim Nezirović u seriji “Klan” / Promo

Jovča je prikazan vrlo negativno, kao sin koji po svaku cenu želi da nasledi oca i ne vidi ništa izvan toga. Kako ste pronašli razumevanje za ovaj lik i šta je vama bilo značajno u njegovoj karakterizaciji? 

Najvažnije mi je bilo da razumem što neko radi to što radi, što se ponaša kako se ponaša i što čini te odluke. U ovom slučaju je bio izazov ući u cipele nekoga kome je toliko stalo da nasledi oca i da bude kao on i neko ko prosto u životu nije imao drugi primer. S druge strane, ima rođenog brata koji je otišao u svet, imao prilike da upozna druge ljude, kulturu, veru i ima mnogo otvoreniji pogled ka životu, dok je Jovča samo pojava pored desne ruke Hadži Trifuna i ne vidi dalje od toga što je u glavi njegovog oca.

Nedim Nezirović / 24sedam/Goran Sivački

Film jasno prikazuje surove stege patrijarhata koje su najstrože ka ženama, ali ni sinovi nisu pošteđeni. Koliko smo kao društvo do danas odmakli od toga?

Desio se neki progres na globalnom nivou, ali tragovi te tradicije s kojom se ja ne bih složio i te neravnopravnosti i dalje postoje. Stvari kreću od porodice, a te stege se osećaju i danas. Nije čudno što su se žene okupile u ozbiljne pokrete i pružaju otpor širom sveta jer nešto ne štima. Mislim da ta borba u savremenom svetu tek predstoji i ona će biti iscrpna i duga, ali su žene preuzele stvar u svoje ruke i meni je jako drago zbog toga. Lično me raduje svaki vid otpora. Uvek sam učestvovao u gomili akcija, organizacija… Stalo mi je da se uključim u društvo, da naučim o multikulturalnosti, o integraciji i edukaciji mladih ljudi. U srednjoj školi u Pazaru sam proveo dosta vremena radeći na tim vannastavnim aktivnostima. Evo ovo sam prvi put nekome rekao.

Nedim Nezirović / 24sedam/Goran Sivački

I vi ste mlad glumac, kako iz vaše perspektive vidite mlade ljude, da li je većina ipak upala u neku vrstu apatije ili se može osetiti taj otpor o kojem govorite?

Hvala na pitanju, uvukli ste me u temu koja me na mnogo načina boli i dira. Vlada ozbiljna apatija i nekako me to rastuži vrlo lako. Nadam se da će se nešto promeniti i verujem u mlade ljude. Pripadam generaciji koja je na neki način lupila glavom u zid i nekima treba više vremena da se probude, a nekima manje. Generalno me ovih dana brine što gori pola sveta. Toga smo svi svesni. Nadam se da nisam usred apokalipse u svojih 26 godina. Trudim se da misllim da pre svake renesanse mora da se desi neki sunovrat. To je nešto što me brine, ali sam se okružio sa ljudima koji mi ulivaju poverenje u neku bolju budućnost. Mislim da ćemo biti pametniji od naših roditelja, bar se tome nadam, jer treba tako da bude.

24sedam/Goran Sivački

Vaša prva i glavna uloga bila je u seriji “Klan”. Sada se snima i nastavak. Seriju su mnogi kritikovali jer su smatrali da će loše uticati na mlade, a ipak, ideja Bobana Skerlića bila je sasvim suprotna. Kako sada to vidite? 

Možda najbolje sve govori kada kažem da nam se tokom snimanja ove druge sezone dešavalo da u kolima pre seta čitamo u novinama članak u kojem se opisuje situacija koju upravo treba da snimimo. Meni bi najdraže bilo da smo snimali epohu i da smo snimali priču koja je deo nekog mračnog vremena koje je davno prošlo. Znam da su nam mnogi zamerili zbog prikazivanja nasilja jer je mnogima dosta takvih tema na televiziji i platnu, ali kako bih rekao, meni bi draže bilo da snimam filmove o nekim korporativnim problemima, o vetrenjačama i ekologiji… Ali, nismo ni blizu toga. Nismo ni blizu nečega što bi otvorilo nove probleme jer mi koji smo rođeni devedesetih živimo nasleđe tih godina i nikako da se od toga otrgnemo, a na to mora da se ukazuje da bi se nešto i promenilo. Ako se nekome život tih junaka dopada, to nije problem serije, to su poremećene vrednosti i na tome mora mnogo dublje da se radi.

Promo/Klan

Šta publika može da očekuje od nastavka?

Što se tiče tematike, moram vam reći da sam se prilično iznenadio kada sam pročitao scenario. S obzirom da sam znao ceo scenario napamet, to mi je bila prva i glavna uloga, te sam znao i tuđe replike i sve što je trebalo, i negde sam očekivao u kom će pravcu priča da ode. Međutim, onda su nam stavili ovaj scenario nastavka na sto i sve nas je vrlo “otresao”! Scenarista se prilično poigrao sa likovima i situacijama. Mislim da publika ne može ni da pretpostavi šta će sve biti, a da pritom uopšte ne preterujem kad to kažem.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike