Oluja koja je izazvala samoubistvo i jeziva smrt omiljenog glumca Dejvida Linča

18.08.2021

06:58 >> 09:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Raščupana glava Džeka Nansa iz filma Eraserhead” živi kroz popularnu kulturu i živeće vekovima

Oluja koja je izazvala samoubistvo i jeziva smrt omiljenog glumca Dejvida Linča
Copyright Džek Nans/Profimedia

Jeste bio Džek Nans u uskom krugu favorita za glavnu ulogu u “Diplomcu” i verovatno bi mu ona donela svakakve lepe stvari, ali teško da bi dosegao visine kultnosti koje su mu pripale u postojećem razvoju događaja. Za Dastina Hofmana je svakako bolje što je on postao odabrani Bendžamin Bradok, međutim možda to nije tako loše ni za Nansa.

Vrlo interesantan lik, od kultne uloge u filmu “Eraserhead” (1977), preko utvrđenog statusa Linčovog favorita, čudnih poslovnih izbora i na kraju tragične smrti.

Čovek je pet godina nosio istu frizuru koja mu se nije ni najmanje dopadala, ali “Eraserhead” se snimao toliko dugo i on je maksimalno posvećeno pristupio zadatku iako nije razumeo ni o čemu se radi u filmu.

Džek Nans/Profimedia

Verovatno je to uverilo slavnog reditelja da je momak na mestu i da je red da mu da posao kad god se može, tako da se našlo ponešto za Nansa u svakom narednom projektu Dejvida Linča (osim u “Čoveku slonu”), sve do glumčeve smrti. S godinama je postao etablirano ime, igrao u još nekim poznatim filmovima koje nije radio Linč, kao što su, na primer, “Hammett”, “Vrelo mesto”, “Johnny Dangerously”, “Barska mušica”, “Boje”, “Gradska vrelina” i mnogim drugim, ali ipak je iz nekog razloga našao za shodno da u tom periodu glumi i u filmu za odrasle “Old Fashioned Spankings”, prenosi headliner.rs. Ta njegova odluka bila je više nego čudna i više je nego retka u krugovima holivudskih profesionalaca. Ne smemo zaboraviti ni pojavljivanje u spotu za pesmu “Institutionalized” legendarne punk/metal grupe “Suicidal Tendencies”, ali tu već nema ničeg čudnog i neobičnog.

Tragedija koja je obeležila njegov privatni život, dogodila se 1991. godine. Nansova druga supruga Keli Džin Van Dajk bila je klinički depresivna i ubila se posle telefonskog razgovora s njim, tokom koga je oluja oborila drvo koje je prekinulo telefonsku vezu između njih dvoje, pa je ona mislila da joj je spustio slušalicu. Zapravo je pokušavao da je kroz razgovor uteši, ali viša sila je htela da ona zapravo razume nešto sasvim drugačije i da zbog toga sebi presudi.

Džek Nans/Profimedia

On je preminuo 1996. godine nakon što su ga pretukli drogirani hipici s kojima se posvađao na ulici i rekao im da nađu posao i podšišaju se. Posle te rečenice su počeli da ga tuku, više puta su udarili po glavi, tada već starijeg čoveka (pijanog, takođe), ali nije umro na mestu, već je proveo dan sasvim pribran, čak je i ispričao prijateljima šta se dogodilo. Ipak, povrede su izazvale subduralni hematom i preminuo je sutradan ujutru. Imao je 53 godine.

Pročitajte još

Dva jako tužna događaja i izgubili smo ga za sve Linčove filmove otada do danas, ali raščupana glava Džeka Nansa iz filma “Eraserhead” živi kroz popularnu kulturu i živeće vekovima. To se već ne može izgubiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike