Greta Gervig - kraljica niskobudžetnih filmova koja je sa "Barbi" ušla u istoriju: Ovo je njena priča (FOTO)

18.08.2023

20:00

0

Magazin Tajm ju je 2018. godine uvrstio među 100 najuticajnijih osoba na svetu

Greta Gervig - kraljica niskobudžetnih filmova koja je sa "Barbi" ušla u istoriju: Ovo je njena priča (FOTO)
Greta Gervig - Copyright Profimedia

Greta Gervig, kraljica niskobudžetnog filma polako se probija u mejnstrim okruženje ulogom u filmu "Artur". Ovako je 2011. godine engleski Independent, najavio intervju sa glumicom koja zajedno sa Helen Miren, igra u filmu "Artur".

Profimedia
 

Danas sigurno naslov ne bi sadržao reč niskobudžetni, s obzirom na to da je Greta zahvaljujući filmu "Barbi" koji je premašio cifru od milijardu dolara zarade, postala najuspešnija režiserka u istoriji kinematografije.

Filmske zvezde današnja verzija kraljevskih porodica

- Osećam se kao da sam se ušunjala u zamak. Filmske zvezde su današnja verzija kraljevskih porodica. Deluje mi potpuno nadrealno da se nalazim pored njih - izjavila je tada dvadesetsedmogodišnja Gervig.

Profimedia
 

Greta je ono što biste mogli nazvati materijalom za dobru devojku. Lepa ali ne klasično lepa, intelignetna i veoma kulturna. Obožavateljke je vide kao neku vrstu idealne najbolje prijateljice, pisao je "Independent" 2011. godine.

Međutim, kakav i koliki je ona put prešla od 2011. do 2023. kada je film "Barbi" ušao u istoriju.  

Nominacija za Oskara

Isključivo je glumila do 2017. godine, kada je režirala svoj prvenac, film "Lady Bird" koji je imao pet nominacija za Oskara, između ostalog i za režiju. Time je Greta uspela da u 90 godina dugoj tradiciji dodele najprestižnije filmske nagrade postane peta žena, koja je nominovana u ovoj kategoriji.

Profimedia
 

- To je jedan od retkih filmova koji ozbiljno shvata unutrašnji život tinejdžerke - napisao je Tajm, koji je Gretu 2018. godine svrstao među 100 najuticajnijih osoba u svetu.

"Ovo je film koji će vas učiniti velikodušnijim i ljubaznijim pre svega prema sebi", objavio je časopis.

Opčinila Stivena Spilberga

Te godine Greta je toliko sve zasenila svojim talentom da je Stiven Spilberg insistirao da sedne pored nje na tradicionalnom ručku nominovanih za Oskara.

Svoju novostečenu holivudsku moć, ona je iskoristila za režiju filma "Male žene", koji je izašao 2019. godine na vrhuncu #MeToo pokreta.

Profimedia
 

Kada sve ovo znamo onda zvuči prirodno zašto je Margo Robi, koja je bila producentkinja filma "Barbi", poželela baš nju za rediteljku.

Greta zapravo nije znala da će režirati film sve dok nije bio gotov scenario, koji je napisala zajedno sa svojim suprugom, američkim rediteljem Noom Baumbahom.

Uticaj Vudija Alena

- Istovremeno sam pomislila: "Volim ovo. Ne smem dopustiti da ovo neko drugi uradi. Da li će nam zaista dopustiti ovo da uradimo" - rekla je Greta.

Među onima koji su najviše uticali na njen rad, prema njenom sopstvenom priznanju, je Vudi Alen.

Profimedia
 

- Njegov uticaj je teško izmeriti jer je tako dubok - izjavila je jednom prilikom, međutim ipak je kasnije rekla da se nikad ne bi pojavila u njegovom filmu "Rimu, s ljubavlju" da je znala sve ono što danas zna o skandalu sa usvojenom ćerkom.

Nemačko, englesko i irsko poreklo

Greta Gervig je rođena 4. avgusta 1983. godine u Sakramentu, u Kaliforniji. Njena majka je bila medicinska sestra, a otac joj je radio u banci. Ima nemačko, irsko i engelsko poreklo.

Diplomirala je na Barnard koledžu, engleski i filozofiju. Zanimljivo je da je komičarka Kejt Mekikon njena koleginica sa koledža.

Profimedia
 

Danas živi na Menhetnu sa Baumbuhom, a ove godine u februaru je postala majka drugi put.

Dijagnostifikovan joj je poremećaj pažnje i hiperaktivnost što joj očigledno nije prepreka da pravi odlične filmove koji oduševljavaju ceo svet.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike