"Čelična" legenda Beograda: Dragoljub Aleksić, srpski Hudini, koji je snimio film "Nevinost bez zaštite"

09.08.2023

10:30

0

Nastupao je pred Titom i engleskom kraljicom

"Čelična" legenda Beograda: Dragoljub Aleksić, srpski Hudini, koji je snimio film "Nevinost bez zaštite"
Copyright Wikipedia

Dragoljub Aleksić akrobata, filmski scenarista, reditelj, producent i glumac, rođen je na današnji dan. Rođen 1910. u selu Vina kod Knjaževca, Dragoljub Aleksić je postao legenda Beograda i neobična atrakcija.

Wikipedia
 

Nakon završetka kovačkog zanata, potraga za poslom ga je odvela u Suboticu 1928. godine. Tamo je otkrio svoju strast prema akrobacijama posmatrajući cirkuske umetnike. Njegov trud i talenat su brzo primećeni, pa je tako počela njegova akrobatska karijera.

Od povreda do uspeha

Početak njegovog akrobatskog života su obeležili padovi i povrede,ali on se nikada nije predavao. Uspeo je čak da peživi pad sa pet metara.

Iz Subotice se uputio u Split, gde su njegove neverovatne akrobacije privukle pažnju svih. Zatim je poveo trupu u Beograd, oduševljavajući publiku "padovima" iz topa i raznim visinskim akrobacijama.

Uprkos povredama kičme, njegovu hrabrost i jaku volju ništa nije moglo da poljulja.

Wikipedia
 

Aleksić je oduševljavao Beograđane raznovrsnim akrobacijama. Hodao je po žici iznad ulice, vozio bicikl po sajli, i kidao lance.

Čovek od čelika

Njegove spektakularne tačke, poput izlaska iz kaveza koji gori, ostavljale su publiku bez daha. Zaradio je nadimak "čovek od čelika", osvajajući srca Beograđana u vreme kada je grad imao svega 400.000 stanovnika.

Aleksić je snimio film "Nevinost bez zaštite", priču koja je odražavala njegovu hrabrost i nevinost u akrobatskim podvizima. Uprkos izazovima tokom okupacije, film je postao drugi najgledaniji u tom periodu.

Wikipedia
 

Aleksić je privukao pažnju i van granica Jugoslavije. Njegov nastup pred Titom i engleskom kraljicom je opisan u londonskom "Tajmsu" 1951. godine. Članak ga je opisao kao osobu s "čeličnim žicama u mišićima i najlon užadima umesto živaca".

Legenda u staračkom domu

Uprkos svojim podvizima, Dragoljub Aleksić je svoje poslednje dane proveo u staračkom domu.

Njegova hrabrost i osmeh su ostali u srcima ljudi koji su imali privilegiju da gledaju njegove neverovatne akrobacije. Uspomena na njega je sačuvana u naselju Zemun Polje, gde je jedna ulica nazvana po njemu - Ulica akrobate Aleksića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike