Milan Mladenović: Besmrtnost dečaka iz vode

22.09.2020

09:05 >> 07:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih muzičara u istoriji naših prostora

Milan Mladenović: Besmrtnost dečaka iz vode
Copyright Printscreen/Youtube

Priča o životu Milana Mladenovića je mit, „Ekatarina Velika“ je fenomen, a trag koji su ovaj bend i njegov tvorac ostavili zapisan je u vremenu i muzičkoj antologiji ovih prostora kao svedočanstvo o tome da biti svoj, drugačiji, dosledan i hrabar jeste jedini put ka ličnoj i umetničkoj slobodi. Ne plašeći se da iz sebe, kroz svoje pesme, prospe svu bol sveta, i na ličnom nivou, sve tame, sve što nas ućutkuje i čini da pognemo glave, Milan je čitave generacije oslobodio muzikom, dajući im pravo na glas, na bunt, na pokret, na vrisak protiv sistema, protiv ograničavanja slobode uma, srca, ljubavi, stvaralaštva i života. Tako je „dečak iz vode” postao simbol jednog vremena i umetnik koji je svoju umetnost pretvorio u nasleđe, jer je umeo da kaže „Zabranjujem!“.

Printscreen/ Youtube

Rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu, da bi, posle nekoliko godina života u Sarajevu, došao u Beograd i postao plamen iznad grada. Krajem sedamdesetih osniva svoj prvi bend „Limunovo drvo“, a 1980. godine čuveni sastav „Šarlo Akrobata“, s kojim objavljuje samo jedan album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, koji je svsrtan među najvažnije albume jugoslovenskog novog talasa, a neke od pesama uvrštene su na legendarnu kompilaciju „Paket aranžman“. Nepune dve godine kasnije, sa Dragomirom Mihajlovićem osniva grupu „Katarina II“, u koju ubrzo ulaze Margita, Pečar i Vdović. Nastaju čuvene pesme „Radostan dan“, „Ja znam“, „Jesen“, „Vrt“ i mnoge druge. Nedugo potom menjaju ime u „Ekatarina Velika“, Mihajlović odlazi, a umesto Vda dolazi Firči, i istorija počinje da se ispisuje munjevitom brzinom. Nižu se antologijske ploče „Ekatarina Velika“, „S vetrom u lice“, „Ljubav“, „Samo par godina za nas“, „Dum dum“, „Neko nas posmatra“… Svaka ponaosob i sve zajedno podižu „EKV“ na pijedestal na kome je i danas. Godine 1992. sa „Partibrejkersima“ i „Električnim orgazmom“ Milan stvara projekat „Rimtutituki“, kojim se zalaže za antiratnu propagandu. U leto 1994. godine odlazi u Brazil i sa svojim prijateljem Mitrom Subotićem Subom snima album „Dah anđela“, svoje poslednje delo, koje nosi svečanu, ali i tragičnu simboliku u nazivu. Te jeseni, „dečak iz vode” je zauvek otišao sa dahom anđela na licu. Album je objavljen posle njegove smrti od raka pankreasa, 5. novembra.

Printscreen/ Youtube

Svetlost Milanovog života i muzike i dalje lebdi iznad grada, u krugu života. Sa samo 36 godina promenio je jednu zemlju i mnoge ljude, sa gitarom u rukama, poezijom u glavi i očima deteta. „EKV“ je tetovaža na srcu i znak pod levom miškom svih onih, možda izgubljenih generacija za koje je Mladenović tražio samo par godina, verujući u bolju budućnost. I možda je najbolje ovu priču završiti njegovim rečima koje govore same za sebe: „Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike