Na današnji dan rođen je Čkalja: Njegov smeh i poslednje reči i danas odjekuju

01.04.2023

21:00

0

Nažalost, svoje poslednje dane proveo je tužan. Glumac nije krio da je živeo u bedi.

Na današnji dan rođen je Čkalja:  Njegov smeh i poslednje reči i danas odjekuju
Copyright Printscreen/Youtube/Jovana Ivanovic

Na današnji dan, 1924. godine, rođen je legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja. Zvali su ga Čkalja nacionale, Kralj smeha i Srpski Čaplin

Sledeće godine biće 100 godina od njegovog rođenja, a iako je mnogima bio savremenik, čini se da mu se nikada nismo dovoljno odužili.

Čuveni glumac rođen je baš na Dan šale, prvog aprila. Zajedno sa Mijom Aleksićem činio je čuveni tandem, koji je zasmejevao godinama sve one koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije.

Printscreen/Youtube/Jugodisk Beograd
 

Nažalost, svoje poslednje dane proveo je tužan. Glumac nije krio da je živeo u bedi.

Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske

Posle dobijanja nagrade za životno delo Car Konstantin, Čkalja je rekao:

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine.

Printscreen/Youtube/Jovana Ivanovic
 

Nakon toga izgovorio je rečenicu koja i dan danas odzvanja.

„Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske.“

Sa Radom Savićević započeo karijeru

Miodrag Petrović Čkalja nadimak je dobio u detinjstvu, od školskog druga, jer je bio suvonjav i štrkljast, kao čaklja.  Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine Petrović. Imao je dve sestre i brata. Živeli su u, sada već nadaleko poznatoj, Balšićevoj ulici u Kruševcu.

U rodnom gradu Čkalja je završio gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom u dramskoj sekciji čuvenog Bore Mihailovića, koji je, pored Miodraga, na put velike slave izveo i Radmilu Savićević i Vlastimira Đuzu Stojiljkovića.

Printscreen/YouTube/Idbm
 

Najbolji prijatelji među glumcima bili su mu Dragutin Dobričanin i Nikola Milić, a mnogo je voleo Radu Savićević, sa kojom je praktično i započeo svoju karijeru u Kruševcu.

Sa Pavlom Vuisićem postao je legendarni glumački tandem, i danas veoma popularan, iako, po mnogim tvrdnjama, privatno nisu mogli da nađu zajednički jezik.

Voleo je improvizaciju

Najbolje uloge Čkalja je ostvario u serijama „Servisna stanica“, „Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, „Kamiondžije 2“, kao i u filmovima „Put oko sveta“, „Zajednički stan“, „Orlovi rano lete“, „Bog je umro uzalud“, „Paja i Jare“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“ i „Kamiondžije opet voze“. Jedna od poslednjih serija u kojoj je igrao bila je „Bolji život“.

Printscreen/YouTube/Idbm
 

O svojoj glumi je govorio:

- Moć transformacije zaista mi je pomogla, jer ja i nju smatram nekom vrstom umetnosti koju, kao što se zna, ne poseduje svaki glumac. Mnogo volim da improvizujem! Zadaj samo temu – i pusti me. Improvizacija je kod mene uvek svedočanstvo trenutnog nadahnuća. To dolazi spontano i ja toga nisam svestan, pogotovo zato što imam veliku tremu kad radim. Ta trema me prati bez obzira na to šta i koliko puta igram. Kada improvizujem, ja vidim svog partnera, ali ne vidim ga kao kolegu glumca, vidim ga kao ličnost u komadu koji zajedno igramo, i onda se prema njemu tako i odnosim. Tim pravcem ide i moja improvizacija.

Neprolazna slava

Čkalja je snimio više od 90 filmova i stekao neprolaznu slavu, ali je, činilo se, u suštini, posebno u starosti, bio nesrećan.

Njegov talenat je bio toliko snažan da su svi u njemu gledali Čkalju sa malih ekrana, a ne običnog čoveka. Gotovo da nije mogao da izađe na ulicu koliko je bio popularan. Međutim, njegov čuveni osmeh je polako počeo da bledi.

Printscreen/Youtube/Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
 

Pred kraj života je govorio da ga muči samoća. Prijatelji su mu polako umirali, život je donosio tišinu.

Čkaljina porodica ispoštovala je njegovu želju da bude kremiran. Želeo je da mu se pepeo prospe u Vrtu želja na Novom groblju u Beogradu, ali je ipak urna sa njegovim posmrtnim ostacima ostala u porodičnoj kući.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike