SANU: Žebeljanova je bila jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni

01.10.2020

11:10 >> 06:43

0

Njen odlazak je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu - navodi se u saopštenju

SANU: Žebeljanova je bila jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni
Copyright Tanjug / Rade Prelić

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa velikom žalošću obavestila je javnost da je 29. septembra, u 54. godini, preminula akademik Isidora Žebeljan (Beograd, 27. 9. 1967), jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni.

Kako su podsetili, pažnju internacionalne javnosti Žebeljanova je privukla operom „Zora D”, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji ser Dejvida Pauntnija. Od tada je neprekidno dobijala porudžbine najznačajnijih svetskih festivala, ansambala i institucija, od Venecijanskog bijenala do Fondacije Berlinske filharmonije.

Njenu muziku izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-Bi-Sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi. Njene kompozicije se redovno izvode po čitavoj Evropi, Izraelu, Dalekom istoku, Americi, Africi i Australiji. Autorski kompakt-diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere „Zora D”, „Maratonci”, „Simon izabranik”, „Dve glave i devojka”, „Nahod Simon”; orkestarska dela „Konji Svetog Marka”, „Zujte strune”, „Escenas picaras”; koncertantna dela „Igra drvenih štapova” za hornu i gudače, „Frula i flamingosi” za klarinet i orkestar; „Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti”.

– Njen odlazak je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu – navodi se u saopštenju SANU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike