Serša Ronan: Nova kraljica holivudske monarhije

26.10.2020

17:17 >> 07:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Sa 24 godine imala je 3 nominacije za Oskara! Sada ima 26 i predviđaju joj tron Meril Strip.

Serša Ronan: Nova kraljica holivudske monarhije
Copyright Profimedia

Smena generacija u Holivudu je sigurno isplativa za filmsku industriju gladnu novih lica, i sigurno noćna mora za glumce, a posebno glumice, čije sujete, a ni estetski hiruzi više ne mogu da se izbore sa neminovnošću godina. Filmski moćnici, baš kao i godine, nemilosrdno kroje karijere, a nove zvezde se rađaju gotovo svakodnevno. Zvezde za jednu noć ili jedan film vreme će pokazati, a često se baš to i dogodi u digitalnoj eri u kojoj Instagram kroji čak i lica. Malo je onih koji će ikada dostići slavu zlatnog doba Holivuda, ali i osamdesetih i devedesetih godina, kada je bilo dovoljno da Džulija Roberts samo prošeta Beverli Hilsom u „Zgodnoj ženi“ i uđe u istoriju. Ipak, neka lica se i te kako izdvajaju! Serša Ronan je jedno od njih. Devojka čudnog imena, neobične lepote i vanserijskog talenta. Ona kojoj predviđaju slavu Meril Strip. Ona koja je pre 25. godine života osvojila Holivud i koju je baš briga za taj isti Holivud. Zato polako postaje njegova nova kraljica.

Rođena je 12. aprila, 1994. godine u Bronksu, u Njujorku. Kada je imala tri godine, porodica se preselila u Dablin u Irskoj, gde je odrasla. Njeno prvo ime, Serša, na irskom znači „Sloboda“. Srednje ime joj je Una i znači „Jedinstvo“, a prezime Ronan znači „Mali pečat“.

Profimedia

Na ekranu se prvi put pojavila u maloj ulozi u nekoliko epizoda TV serije „The Clinic“ 2003. godine. Na filmu je debitovala 2007. u ostvarenju „I Could Never Be Your Woman“. Svetsku slavu i prvu nominaciju za Oskara stiče iste godine ulogom u filmu „Atonement“ i postaje jedna od najmlađih glumica u istoriji nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu. Ova uloga joj donosi i nominaciju za Zlatni globus i nagradu BAFTA. Između 2008. i 2011. glumila je u brojnim uspešnim filmovima, uključujući „City of Ember“, koji joj je doneo nominaciju za „Irish Film & Television Award“, „The Lovely Bones“, za koji je nominovana za nagradu BAFTA i nagradu Udruženja televizijskih filmskih kritičara za najbolju glavnu žensku ulogu. Za film „The Way Back“ osvaja „Irish Film & Television Award“ za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. 2016. godine Ronan je bila nominovana za drugog Oskara, za film „Brooklyn“. Pored toga, ovaj film joj je doneo i nominacije za gotovo sve najznačajnije filmske nagrade u svetu. Dve godine kasnije stiže i treća nominacija za Oskara, za ulogu u filmu „Lady Bird“, za koju osvaja Zlatni globus. Filmovi “Mary Queen of Scots“, „On Chesil Beach“ i “Little Women“ učvršćuju njen status na holivudskoj „A listi“ i mesto na samom vrhu svetske filmske industrije. Njeno vreme tek dolazi, a mnogi predviđaju da će se u sledećoj dekadi pozicionirati kao Meril Strip nove generacije.

Profimedia

Glumac Rajan Gosling je za nju rekao: „Ona je genije. Ona je majstor. Ona me je učinila boljim glumcem. Mislim da ona unapređuje igru svakog glumca sa kojim igra. Osećao sam se kao da radim sa nekim iz Zlatnog doba Holivuda. Nekim ko je nadređen mojim glumačkim veštinama u svakom pogledu. Ona je nova Meril.“

Serša ima neverovatan osećaj za akcente, a njene prodorne plave oči, tajanstvena i gotovo hladna lepota su, pored izuzetnog talenta, njeni glavni aduti. Prošlog meseca je premijeru imao njen najnoviji film „Ammonite“, drama u kojoj igra ljubavnicu Kejt Vinslet, a sledeće godine se očekuje ostvarenje „The French Dispatch“.

Časopis „Time“ je glumu Serše Ronan u filmu „The Lovely Bones“, ocenio kao treću najbolju žensku ulogu u 2009. godini, bolju i od legendarne Strip. 2016. godine je krasila naslovnu stranu ovog čuvenog magazina, koji ju je svrstao među lidere nove generacije glumaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike