Širli Meklejn: Slavna holivudska diva koja ispija martinije i veruje u vanzemaljce

29.04.2022 | 18:30

Autor: Bojana Bačić

Svaki rođendan ova glumica proslavlja sa Barbrom Strajsend - obe su rođene istog dana

Copyright Širli Meklejn Profimedia

Širli Meklejn, oskarovka, američka glumica starije generacije, proslavila je nedavno 88. rođendan. Njen rođeni brat Voren Biti bio je jedan od najvećih holivudskih zavodnika, a sudeći po njenom ljubavnom životu, ni Širli nije bila daleko od toga u mlađim danima.

Svaki rođendan ova glumica proslavlja sa Barbrom Strajsend. Obe su rođene istog dana, doduše, ne i iste godine. Širli je rođena 1934, a Barbra 1942. Na sahrane svojih prijatelja ne ide, „iz principa“, jer veruje da duša putuje svemirom i da na zemlju silazi „da bi utvrdila gradivo“.

Otuda njeno verovanje u postojanje života van Zemlje i veliko interesovanje za neidentifikovane leteće objekte (NLO). Često se zbog takvog razmišljanja nalazi na meti šala TV voditelja i zabavljača. Međutim, ona sama uopšte ne haje za negativne komentare.

Širli Meklejn Profimedia
 

- Volim šale na svoj račun, posebno kada su duhovite – ističe Širli.

Poslednji put paparaci su uspeli da je „uhvate“ pre godinu dana, dok je ispijala martini u Malibuu u Los Anđelesu.

Spada među poslednje žive holivudske legende.

- Govorim ljudima da nisam nikakva diva, jer to je istina. Moram se vratiti u prošlost i reći da sve što danas jesam proizilazi iz časova baleta koje sam pohađala. Moram se vratiti u ta davna vremena u kojima su težak i pošten rad, s dozom umetnosti, bili sve. Ostala sam u tom poslu i nikada nisam razmišljala da prestanem, jer sam želela sama sebi da plaćam avionske karte za putovanja - izjavila je glumica u intervjuu za „Varajeti”.

Inače, Širli je majka, zbog slabih zglobova, odvela na balet sa tri godine.

Širli Meklejn Profimedia
 

- Tamo se moja mašta usidrila. Ono što je bilo moja terapija, postalo je moj život - ispričala je ova glumica.

Govorila je da je tokom života „zaradila” psihologiju siročeta.

- Moji roditelji su uvek bili zauzeti, tako da sam, kad sam imala 11 godina, morala da ustanem rano da bih sama krenula u školu, a zatim na čas baleta. Išla sam autobusom i tramvajem. Nisam imala s kim da razgovaram, jer su moji roditelji bili u krevetu kad bih došla kući. Svaki dan sam se pitala: Ko sam zapravo ja?- govorila je o svom detinjstvu Širli.

U Njujork je stigla sa 18 godina.

- Došla sam u Njujork širom otvorenih očiju, hrabra, optimistična i sigurna da ću preko noći srušiti svet šou-biznisa. Naivnost vam je neophodna ako želite da preživite u Njujorku, kao i mazohistički humor kao neizbežan lični hir – kaže Širli.

Prvi put zaigrala je u Holivudu u Hičkokovom filmu „Nevolje s Harijem“ 1955. godine.

Zatim je usledila komedija “Put oko sveta za 80 dana”, koja je osvojila Oskara za najbolji film. Kasnije je glumila u proslavljenim komedijama “Apartman” i “Slatka Irma”.

Širli Meklejn Profimedia
 

Nominacije za Oskara doneli su joj filmovi „Neki su dotrčali“, „Apartman“, „Slatka Irma“ i „Prekretnica“.

Ipak, Oskara je dobila za film„Vreme nežnosti“, u kome je igrala uz Džeka Nikolsona. Partneri na filmu su joj, između ostalih, bili i Entoni Kvin, Robert Mičam, Frenk Sinatra, Klint Istvud, Kevin Kostner...

Tokom karijere nikad nije zaigrala sa svojim mlađim bratom Vorenom Bitijem. Zajedno su nastupili samo u predsedničkoj kampanji Džordža Mekgaverna, na izborima 1972. godine, koje je ovaj demokrata izgubio od Ričarda Niksona.

Širli Meklejn Profimedia
 

S bivšim suprugom Stivenom Parkerom 30 godina je bila u slobodnom braku. Ona je u jednom intervjuu pre sedam godina izjavila da je tajna dugog i srećnog braka u preljubi.

Imala je afere sa mnogim zvezdama, poput Roberta Mičama i Iva Montana.

- Džek Lemon je bio suviše dobar i previše fin da bi mi bio privlačan, a Džek Nikolson je s druge strane bio previše opasan – govorila je Širli.

Širli Meklejn Profimedia
 

Iz braka sa Stivom, Širli ima ćerku Sašu Parker. Danas živi u kući u Novom Meksiku, sa psom. Njeni gosti ručaju u trpezariji, koja je, kao i vlasnica, „glumila“ u „Vremenu nežnosti“.

Do sada je napisala 12 knjiga i prodala ih u više od 20 miliona primeraka.

- Moja karijera u ovom životu je bila podeljena - objasnila je jednom. - Gluma, pevanje i igranje su spoljašnji izraz onog što ja jesam. Ali da biste me poznavali i razumeli, potrebno je da znate šta mislim, kako se osećam i gde me vodi životna putanja. To ćete naći u rečima koje sam zapisala – kaže ova legenda Holivuda koja uspeva da prkosi godinama i svim preprekama u životu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam