Endi Garsija: Sijamski blizanac koji je osvojio Holivud

12.04.2022

18:00

0

Proslavio se u “Kumu 3”, “Nesalomivima”, “Policajcu pod kontrolom”, ali je njegova filmska biografija mnogo više od ovih ostvarenja

Endi Garsija: Sijamski blizanac koji je osvojio Holivud
profimedia-0295721408 - Copyright Profimedia

Endi Garsija je najuspešniji Kubanac u Holivudu. Rođen je na današnji dan u Havani, 1956. godine. Ne spada u tipične holivudske zavodnike, iako svojim izgledom zaslužuje taj epitet. Časopis „Empire“ ga je uvrstio među sto najseksepilnijih zvezda u istoriji filmske istorije.

Oženio se Kubankom Marijom Viktorijom, s kojom je dobio četvoro dece: tri ćerke i jednog sina. Obavezao joj se na vernost 1981. godine. Veoma je zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici i često ne dozvoljava novinarima da ih slikaju. Žive u Kaliforniji, a on i supruga važe za jedan od skladnijih parova, koji svoju intimu čuva samo za sebe.

Garsija ne voli slavu, popularnost i sve što ide uz to. Podjednako ga hvale i obožavaoci i filmski kritičari. Veliki je prijatelj s Mikijem Rorkom i Džordžom Lopezom.

Profimedia
 

Andres Arturo Garsija Menendez, kako je njegovo pravo ime, rođen je kao sijamski blizanac, sa bratom na njegovom levom ramenu koji je kasnije hirurški uklonjen. Endi Garsija i dan-danas ima ožiljak na tom delu tela.

Bije ga glas da ne želi da se skida na filmu, pa tako Holivudom kruži anegdota da je otišao sa jedne audicije na kojoj su od njega tražili da skine majicu.

Imao je pet godina kada je sa porodicom došao u Ameriku.

Prve uloge ostvario je u niskobudžetnim filmovima. Prvi veći uspeh ostvario je 1987. godine sa filmom "Nedodirljivi" sa Kevinom Kostnerom, a "Krvavi novac", "Kum 3", "Stani i isporuči", "Ponovo mrtav", "Kec iz rukava" učinili su ga glumcem akcionih trilera prepoznatljivog "mračnog" pogleda.

Za ulogu u ostvarenju "Kum 3", u kojem tumači lik Vinsenta Mansinija, vanbračnog sina Sonija Korleonea, 1990. godine nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu i Zlatni globus za najbolju mušku sporednu ulogu.

Profimedia
 

- Neki od najvećih režisera sa kojima sam do sada radio, među kojima je i Frensis Ford Kopola, veruju svojim glumcima i imaju u njih neograničeno poverenje. Iako imaju sopstvenu viziju, dozvoljavaju da se stvari same razvijaju - izjavio je Garsija.

Kada je postao zvezda u Holivudu, odlučio je da osnuje producentsku kuću, pomoću koje je snimio nekoliko filmova koji su bili u vezi sa njegovim poreklom.

Jedna od najvažnijih uloga u serijalu takvih filmova bila je glavna uloga u filmu "Nestanak Garsija Lorke", o novinaru koji pokušava da istraži misteriozni nestanak čuvenog pesnika ubrzo nakon izbijanja Španskog građanskog rata tridesetih godina.

Profimedia
 

Želja mu je da ostvari svoj veliki san, da snimi film o Hemingveju, za koji je napisao i scenario.

- Ja bih ga i režirao, a glavnu ulogu poverio bih Entoniju Hopkinsu, dok bih ja igrao njegovog meksičkog kolegu Karlosa Fuentesa. Kada vas neka uloga privuče, polako skidate sloj po sloj kako biste otkrili njene mane, ali i upoznali bol koji taj lik nosi u sebi. Važno mi je da učestvujem u stvaranju nečega što me čini veoma ponosnim. Kako će to svet videti u bioskopskoj dvorani, kod kuće, ili preko kablovske televizije, nije važno. Bitno je da se taj film gleda. A to što je neki film zaradio mnogo novca od prodaje karata na bioskopskim blagajnama, ne znači da je dobar - zaključuje čuveni glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike