Sevdah bajka koja traje deset godina: Romantična pesma grupe Divanhana sa bosanskim humorom (VIDEO)

20.12.2021

14:15

0

O njihovoj muzici pisali su i govorili mnogi; od evropskog ARTE-a britanskih BBC-a, Songlines i fRoots magazina, njemačkog Deutsche Welle-a, turskog TRT-a, Al Jazeere, pa do istaknutih regionalnih i lokalnih medija

Sevdah bajka koja traje deset godina: Romantična pesma grupe Divanhana sa bosanskim humorom (VIDEO)
Divanhana Zavrzlama Promo Photoshoot 2 horizontal - Copyright Grupa Divanhana Foto: promo

Grupa Divanhana obeležava deset godina uspešnog rada novom pesmom pod nazivom  “Ćilim”.

Muziku za ovu numeru potpisuje čak devet autora, gde su pored članova Divanhane svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda Russkaja.

Tekst za pesmu “Ćilim” pisao je Samir Šojko, a datira još iz sredine devedesetih godina, kada se na obalama reke Miljacke rodilo par romantičnih stihova uz prepoznatiljvu dozu bosanskog humora.

 - Već dugo godina, negdje skriven u džepu od odjeće za koncert, stojao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedestih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tokom pranja ćilima na obalama rijeke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo željeli sa cijelom planetom da podijelimo - kaže pijanista benda Neven Tunjić.

Grupa Divanhana Foto: promo
 

Pesma je snimana u Ljubljani, tokom februara 2020. godine u kultnom studiju Metro.

Reč je o još jednoj autorskoj kompoziciji ovog ovog popularnog sastava.

Svoj note u “Ćilim” utkali su mnogi gostujući muzičari - Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Iwan Josipović.

Grupa Divanhana Foto: promo
 

 - Ćilim je sniman u predpandemijskom vremenu, tokom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove prespektive mogla bih reći da je ova pjesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gdje smo se slobodno kretali, družili, svirali, pjevali i grlili pjesmom. Za nas je Ćilim glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz Russkaje smo u ovu pjesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznjedriti, kako bi našoj dragoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi - reči su pevačice Divanhane Šejle Grgić. 

Video spot je realizovao dugogodišnji kreativni saradnik benda Sallex Perić koji potpisuje režiju, animacije i montažu. Snimateljsku ekipu predvodio je direktor fotografije Davorin Đuranović.

Na sevdah sceni u Bosni i Hercegovini 19. decembra, sada već daleke 2011. godine, pojavio se mladi muzički sastav oformljen od strane grupe studenata sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Noseći sa sobom akademsko obrazovanje, kombinujući narodni melos sa modernim muzičkim stilovima, ubrzo su osvojili srca mnogih ljubitelja tradicionalne pesme sevdalnike, kako starijih, tako i onih najmlađih. 

Njihova sevdah bajka traje sve do danas, u kojoj su tokom bogate karijere realizovali više stotina koncerata širom regiona, Evrope, na čak 3 kontinenta, kao i tri studijska albuma, koncertno diskografsko izdanje, filmsko izdanje, te na desetine međunarodnih saradnji sa eminentnim svetskim umetnicima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike