Najbolji domaći filmovi na festivalu „Slika u pokretu“: Od „Dare iz Jasenovca“ do „Oaze“

14.12.2021

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom četiri festivalska dana učesnicima i posetiocima biće prikazano ukupno osam dugometražnih filmova iz najnovije srpske filmske produkcije i dodeljene značajne nagrade

Najbolji domaći filmovi na festivalu „Slika u pokretu“: Od „Dare iz Jasenovca“ do „Oaze“
Copyright Dara iz Jasenovca Promo/MCF

Šesti festival snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu", koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije na filmu, ove godine biće održan u Novom Sadu od 15. do 18. decembra.

Tokom četiri festivalska dana učesnicima i posetiocima biće prikazano ukupno osam dugometražnih filmova iz najnovije srpske filmske produkcije i dodeljene značajne nagrade.

Festival "Slika u pokretu"/Promo
 

Domaćin ovogodišnjeg izdanja festivala “Slika u pokretu”, koji se već tradicionalno održava u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja, biće Novi Sad, te će glavni festivalski program biće upriličen u Kulturnom centru Novog Sada, dok će se prateći program festivala održati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Anđelka Prpić Promo/Jedini izlaz
 

U četiri festivalska dana, u zvaničnom takmičarskom delu programa, biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje domaće produkcije: “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, “Jedini izlaz”, reditelja Darka Nikolića, “Ne igraj na Engleze”, Slobodana D. Pešića, “Oaza”, Ivana Ikića, “The Pond”, reditelja Petra Pašića, “Toma”, “Vikend sa ćaletom”, reditelja Miroslava Momčilovića i “Živ čovek” Olega Novkovića.

Goran Bogdan: Promo
 

Pored glavnog u okviru festivala “Slika u pokretu” biće održan i prateći program. U prvom delu, za sve zainteresovane učesnike biće organizovan master klas program, koji će voditi direktori fotografije Aleksandar Ilić i Miloš Jaćimović, dok će u Kulturnoj stanici Eđšeg od 15. do 23. decembra, biti postavljena izložba filmskih plakata "Tragovi jednog vremena".

Promo/Helena Kominac
 

Poslednje večeri festivala, na ceremoniji svečanog zatvaranja biće uručena vredna priznanja. Glavnu i specijalnu nagradu za snimateljski rad na filmu dodeliće tročlani žiri u čijem su sastavu vizuelni umetnik Čedomir Vasić, kao i direktori fotografije Nic Morris i Aleksandar Ilić.

Žiri Srpske asocijacije snimatelja će ove godine po prvi put dodeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u serijama u poslednjih godinu dana u domaćoj srpskoj produkciji.

Promo / Živ čovek Teramount film
 

Kao i prethodnih godina, festival “Slika u pokretu” održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Filmskog centra Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike