Od „Politikinog zabavnika“ do Muzeja primenjene umetnosti! Izložba „Geto: Sve, sve, ali zanat“

05.12.2021

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložbom se sumiraju radovi umetnika iz nekoliko kreativnih oblasti (ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije), sa namerom aktuelizovanja prirode ilustracije, njenog stilskog jezika i metoda nastanka

Od „Politikinog zabavnika“ do Muzeja primenjene umetnosti! Izložba „Geto: Sve, sve, ali zanat“
4 - Copyright Izložba "Geto: Sve, sve, ali zanat" Promo/Boban Savić Geto

U okviru Salona savremene primenjene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti organizuje autorski projekat Marije Ristić „Geto: Sve, sve, ali zanat!“, tematsku izložbu stvaralaštva svestranog ilustratora i akademskog slikara Bobana Savića Geta (1972).

Izložba će biti otvorena 8. decembra u 19 časova, a na otvaranju će govoriti Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“ i glumac Tihomir Stanić.

Izložba "Geto: Sve, sve, ali zanat" Promo/Boban Savić Geto
 

Izložba se sastoji od oko 220 Savićevih radova, a stvaralaštvo koje je predstavljeno na izložbi započinje od njegovih najranijih školskih dana, preko studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i prvih ilustracija za „Politikin zabavnik“, da bi se razgranalo na raznovrsne oblasti primenjenih umetnosti, koje u današnje vreme omogućava upotreba digitalnih tehnologija.

Izložbom se sumiraju radovi umetnika iz nekoliko kreativnih oblasti (ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije), sa namerom aktuelizovanja prirode ilustracije, njenog stilskog jezika i metoda nastanka.

Izložba "Geto: Sve, sve, ali zanat" Promo/Boban Savić Geto
 

 

Prema rečima Marije Ristić, „na Getovim radovima 'kičmu' likovne strukture čini čvrst, precizan crtež. Moglo bi se reći da Geto čak i četkicama crta. Deluje da ništa nije prepušteno slučaju dok pažljivo vodi oko posmatrača kroz kompleksnu kompoziciju neprekidno ga vraćajući na težišta radnje“.

- Ukoliko išta može da se prigovori njegovom perfekcionističkom postupku, onda je to upravo potreba da iskontroliše svaki aspekt rada, što ponekad inhibira crtačku impulsivnost. U biti, svaki autor mogao bi da se predstavi preko nekoliko gestova koji reprezentuju njegov likovni lajtmotiv, srž i meru njegovog estetskog stava. Vođena tom idejom, „elementarna čestica“ Getovih radova imala bi izgled duple spirale, manje i veće, koje u vidu dva talasića izviru iz iste tačke - ističe Ristićeva.

Izložba "Geto: Sve, sve, ali zanat" Promo/Boban Savić Geto
 

Stručna vođenja kroz izložbu biće organizovana subotom u 13 časova. Posetioce će kroz izložbu voditi istoričarka umetnosti Marija Ristić i Slobodan Jovanović, viši kustos Muzeja i koordinator izložbe.

Izložba će trajati do 20. januara 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike