Samo su mrtvi dočekali kraj rata: Potresno svedočanstvo o stradanju u Vukovaru (FOTO)

19.11.2021

15:05

0

Fotografije dokumentuju u ratnim dejstvima porušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA potpuno ušla u grad na obali Dunava, 18. novembra 1991. godine

Samo su mrtvi dočekali kraj rata: Potresno svedočanstvo o stradanju u Vukovaru (FOTO)
Tan2021-11-18_21351460_0 - Copyright Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić

Izložba fotografija Miloša Cvetkovića "Sloboda do temelja", koje dokumentuju rat u gradu Vukovaru 1991. godine, otvorena je u beogradskoj galeriji "Endžio HAB", i trajaće do 23. novembra.

Izložba predstavlja izbor Cvetkovićevih fotografija objavljenih u njegovoj fotomonografiji "Sloboda do temelja" (2021).

- Posle 30 godina ponovo proživljavam dramu. Hteo sam da pokažem da je rat strah, bol, smrt, tuga. I da se ne treba radovati na povike ''idemo u boj" - rekao je Cvetković.

Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Fotomonografija i izložba pokazuju crno-bele fotografije koje je Cvetković snimio kao fotoreporter lista „Borba“, prateći jedinice Jugoslovenske narodne armije, teritorijalne odbrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u okolini i u samom Vukovaru.

Fotografije dokumentuju u ratnim dejstvima porušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA potpuno ušla u grad na obali Dunava, 18. novembra 1991. godine.

Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Direktorka beogradskog Forum ZFD-a Nataša Govedarica je istakla simboliku dana održavanja izložbe i promocije, a kao posebno upečatljivu izdvojila je misao koju Cvetković pominje u knjizi: "Samo su mrtvi dočekali kraj rata".

- Ona se slaže sa mojim osećanjem da živimo jedan zamrznuti konflikt i ne radimo dovoljno da ga prevaziđemo. Zato je važno da smo večeras zajedno i da pošaljemo poruku mira, za koju je veoma bitno da dođe iz Beograda - rekla je Govedarica.

Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Urednik knjige Slaven Rašković je naglasio da treba odati priznanje specifičnoj poziciji Cvetkovića kao "ratnog fotografa koji u vreme ratnih događaja pokušava beskompromisno slikati ono što vidi, bez obzira na kojoj strani se nalazi, čemu ima pristup".

- Sigurno nije bilo lako biti na ratištu sa ljudima koji su radili neke od ovih stvari koje vidimo na fotografijama, dok su sigurno znali da su njegove fotografije objavljivane u opozicijskim listovima i međunarodnim medijima - rekao je Rašković.

Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Ocenivši da bi "u postjugoslovenskim zemljama svi narodi hteli da se narativ o ratu izgradi da se svi gledaju kao žrtve i pobednici“, Rašković je dodao da je u Hrvatskoj to jako dobro zaživelo, jer je dan "Oluje" proslava gde su žrtve u drugom planu, dok je Vukovar komemoracija žrtvama i slavljenje hrvatskog naroda.

Rašković je ocenio da su u Hrvatskoj i Srbiji "u ogromnoj meri zaglibili u komemoriranju stvari" i da je "čitava priča prazna od sadržaja" i radi se o "stvaranju monopola nad smrću i odavanju počasti".

Izložba "Sloboda do temelja" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Ova knjiga je mogla izaći pet godina nakon rata i bila bi jednako relevantna kao sada. Izašla je sada, a bojim se da bi mogla izaći za deset godina i da bi situacija u društvu bila jednaka. I to je ono što je poražavajuće - ocenio je Rašković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike