Razbijanje mita o nedostupnosti umetničkih dela: Otvorena grupna izložba „Zimski vrhunci“ u galeriji Novembar

03.12.2021

16:05

0

Autor: Dejan Ćirić

U retrospektivi svog dosadašnjeg rada, galerija je ovom prilikom okupila brojne umetnike čiji su radovi već izlagani, ali će ujedno upoznati posetioce i sa delima umetnika čije samostalne izložbe predstoje naredne godine

Razbijanje mita o nedostupnosti umetničkih dela: Otvorena grupna izložba „Zimski vrhunci“ u galeriji Novembar
Izložba "Highlights/Zimski vrhunci" Promo/galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je poslednja izložba za 2021. godinu, grupna izložba pod nazivom Highlights/Zimski vrhunci.

U retrospektivi svog dosadašnjeg rada, galerija je ovom prilikom okupila brojne umetnike čiji su radovi već izlagani, ali će ujedno upoznati posetioce i sa delima umetnika čije samostalne izložbe predstoje naredne godine.

- Cilj izložbe bio je da se pored našeg ličnog osvrta na rad galerije publika takođe osvrne na naše ciljeve, da vidi koje su to estetske vrednosti koje galerija zastupa, koje umetnike zastupa, mlade umetnike, naše koji su u inostranstvu ili ovde, ljude kojima je potrebna podrška i one koji je već imaju. Želimo da se vidi presek i raznovrsnost našeg programa koji pokušavamo da održimo ove tri godine - objašnjava Ana Simona Zelenović, kustoskinja Galerije Novembar.

Izložba "Highlights/Zimski vrhunci" Promo/galerija Novembar
 

Među odabranim radovima su, između ostalih, dela umetnice Ane Milenković čijom je samostalnom izložbom galerija Novembar otvorena, nove skulpture Milije Čpajaka, umetnički objekti Brankice Žilović-Šoven, akvareli Olivere Parlić, kao i kolaži Vladimira Lalića, umetnika čija će samostalna izložba u Galeriji Novembar biti jedna od prvih u 2022. godini.

- U ovim kolažima sam koristio porodične fotografije u kombinaciji sa enciklopedijama iz sobe mojih roditelja. To je celokupno “kopanje” po detinjstvu i sukobljavanje simbola koji su veoma podsvesni. Kolaž je brza tehnika i volim da radim sa njom jer podsvest tako može najviše da dođe do reči - definisao je simboliku svojih radova Lalić.

Još jedan od ciljeva izložbe Highlights/Zimski vrhunci jeste da, kako tvrde u galeriji, podstakne vrednovanje i kupovinu radova, i razbije mit o nedostupnosti umetničkih dela za širu javnost i sve ljubitelje savremene umetnosti.

Izložba je otvorena do 31. decembra, uz obavezno poštovanje bezbednosnih mera, dezinfekciju i nošenje zaštitnih maski.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi