Pronađena kopija Da Vinčijeve slike stara 500 godina

19.01.2021

14:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Delo se nalazilo u stanu tridesetšestogodišnjeg muškarca koji je uhapšen

Pronađena kopija Da Vinčijeve slike stara 500 godina
Profimedia

Policija u Napulju pronašla je kopiju slike „Salvator Mundi“ Leonarda da Vinčija iz 16. veka, koja je ukradena prošle godine iz muzeja u tom gradu. Nije precizirano kada je tačno slika ukradena, ali se u izveštajima navodi da je u januaru 2020. godine vraćena u muzej nakon izložbe u Rimu, prenosi CNN.

Kopija Da Vinčijeve slike delo je jednog od njegovih studenata i čuvala se u Muzeju Doma u bazilici San Domeniko Mađore, a pronađena je u sobi u stanu tridesetšestogodišnjeg muškarca koji je uhapšen.

Portret je rađen po uzoru na Leonardov čuveni prikaz Hrista sa jednom rukom uzdignutom u blagoslov, i drugom u kojoj drži kristalnu kuglu, a brojne kopije dela su za života umetnika napravili njegovi studenti i asistenti.

Profimedia

Iako se ne zna tačno ko je autor ukradene kopije, smatra se da ju je naslikao neko iz da Vinčijeve radionice krajem 16. veka, a u muzeju navode da je autor najverovatnije njegov student Ðirolamo Alibrandi i da ju je iz Rima u Napulj preneo savetnik cara Svetog rimskog carstva Šarla V, Ðovani Antonio Musketola.

Pročitajte još

Originalna slika „Salvator Mundi“ prodata je na aukciji 2017. godine za rekordnih 450,3 miliona dolara i time je postala najskuplje prodato umetničko delo. Smatra se da je kupljena u ime saudijskog princa, prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana i od prodaje nije viđena u javnosti. Iako je Luvr u Abu Dabiju najavljivao da će izložiti sliku odložio je to bez ikakvog objašnjenja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti