Izložba „Nemirne vode“: Današnje vreme u zagrljaju bakarne žice

21.11.2020

10:15 >> 09:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Galerija Novembar predstavlja samostalnu izložbu Nine Ivanović, dobitnice nagrade 57. Oktobarskog salona - Beogradskog Bijenala

Izložba „Nemirne vode“: Današnje vreme u zagrljaju bakarne žice
Copyright Promo/Marijana Janković

Samostalnom izložbom Nine Ivanović predstavljaju se pejzaži različitih formata i tehnika u mediju crteža, sa dominantnim motivima reka, planina i šuma. Svaki pejzaž predstavlja jedan zapis, belešku i jedan sentiment. Po prvi put, ovom prilikom umetnica koristi bakarnu žicu, različitih tonaliteta i debljina uz pomoć kojih vrši nijansiranje pejzaža. Prostorni crteži na izložbi su upotpunjeni crtežima na papiru i dok plošnost prostornih crteža zamenjuje crtež u perspektivi na papiru, apstrahovane forme linearnih struktura i šupljina žičanih skulptura bivaju ispunjene valerskim nijansiranjem tonova i boje.

Osobenost umetničke prakse Nine Ivanović, još od ranih studentskih radova, karakteriše prevođenje dvodimenzijalnog crteža u skulptoralne forme, odnosno prostorne crteže. Zamenjujući liniju žicom, prostorni crtež postaje Ninin prepoznatjiv umetnički gest i modus rada koji vrlo brzo privlači pažnju i biva propraćen plodonosnom izlagačkom aktivnošću, kako u zemlji tako i u inostranstvu, brojnim rezidencijalnim boravcima, ali i podstaknut nizom priznanja i nagrada.

„Nemirne vode“ kao naslov izložbe, nameće se i kao paradigma vremena u kome živimo, praćeno neizvesnostima, strahovima i turbulentnim događajima. U moru nesigurnosti prepustiti se toku vremena znači postati fluidan, fleksibilan i adaptivan ali i naučiti vešto ploviti kroz sve neprilike. Ništa nije čvrsto i stabilno, kao ni prostorni crteži Nine Ivanović. Iako konstruisani od armature, čeličnih i bakarih žica, forme i oblici postaju demetarijalizovani u prostoru, te u savremnom kulturnom kontekstu oni postaju vizuelne beleške vremena, našeg odnosa prema prirodi i njenim tokovima.

Izložbu „Nemirne vode“ u galeriji Novembar publika će moći da poseti od 26. novembra 2020. do 17. januara 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Izložba u Galeriji `73: Čudesni gradovi od porcelana

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike