Izložba u Galeriji `73: Čudesni gradovi od porcelana

18.11.2020

14:26 >> 19:16

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba crteža, instalacija i radova od porcelana autorke Željke Mićanović Miljković biće svečano otvorena u četvrtak, 19. novembra, u 19 časova

Izložba u Galeriji `73: Čudesni gradovi od porcelana
Copyright Promo/Teodora Ćirić

Izložbenu postavku koja nosi naziv „U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost“ čine radovi nastali u poslednje tri godine, a deo su autorkinog doktorskog umetničkog projekta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Istaknuta vizuelna umetnica se godinama bavi gradovima, jer je sticajem raznih okolnosti živela u Tuzli, Beogradu, Maćerati, Rimu, Atini, Istanbulu, Ankari i Cirihu. “Ognjište” označava njen centralni rad, na kome se nalazi 8 velikih tanjira koji prikazuju 8 gradova.

Svestrana i pre svega radoznala umetnica, radeći na ovom izuzetno složenom projektu, koristila se različitim medijima: crtež, grafika, porcelan i video art, koji prati diptih, dve umetničke knjige sa temom „Skupljači mjesečine“, inspirisane pričom Branka Ćopića, kao i delom “Magla i mesečina”, Meše Selimovića. Jedan od važnih elemenata u priči je prozor, koji na sceni autorke igra veoma važnu ulogu. Bulke, galebovi, vilini konjici provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, detinjstvo i lakoću postojanja.

Promo/Teodora Ćirić

O umetničkom stvaralaštvu Željke Mićanović Miljković, važnosti prostora, vezi arhitekture i pozorišta, u tekstu za katalog dr Radivoje Dindulović, između ostalog je istakao:

„Rad Željke Mićanović Miljković složen je i višeznačan, dotiče različite stvaralačke oblasti i medije, polazeći od ilustracije ili umetničke knjige, preko promišljanja prostora i fizičke strukture u njemu, do događaja za koji je prostor kreiran, ili koji će se u prostoru spontano desiti. Za nju je odnos između teksta, prostora i događaja jednako važan kao i struktura odnosa koju izvođači grade među sobom. Istovremeno, nju zanima odnos koji događaj uspostavlja sa publikom i uloga publike koju događaj može da izgradi. Na sasvim specifičan način ona traži i artikuliše vezu između arhitekture i pozorišta. Pozorišta, kroz prisustvo ljudi i njihovih odnosa, a arhitekture kroz odgovarajuće korišćenje scenskih elemenata. Među tim elementima prozor ima ključno i određujuće mesto. Naoko paradoksalno, Željka pozorišne portale (vrata) transformiše intuitivno, ali sasvim tačno u prozore, kroz koje, naravno, kao i u pozorištu, nije moguće proći, ali kroz koje ona posmatra, kako je pisao Zola, „isečak života“. Tačnije, isečke života koje je s pažnjom, strašću i specifičnom poetikom ispitivala i ispituje kroz crtež, sliku, projekciju, instalaciju…“

Promo/Teodora Ćirić

Željka Mićanović Miljković rođena je u Tuzli, a nakon Beograda, u kome je završila gimnaziju, studije je nastavila u Maćerati, u Italiji, gde je 2008. diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na katedri Umetničke grafike. 2009. godine, u Rimu je završila Master studije na Evropskom institutu za dizajn, na odseku Show Stylist. Od 2010. godine vodi  umetnički atelje „Prozor“ koji sada postoji virtuelno, a paralelno s njim razvija i brend „ŽeM“, kome je akcenat na objektima primenjene umetnosti. Redovni je član ULUPUDS-a od 2009. godine. Na završnoj je godini doktorskih studija na FTN u Novom Sadu, odsek scenski dizajn. Izlaže u zemlji i inostranstvu.

Promo/Teodora Ćirić

Izložba će trajati do 1. decembra, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno. Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz postavke, koje će biti emitovano putem live stream-a na Fejsbuk stranici Galerije`73.

PROČITAJTE JOŠ:

Neobična izložba „Mreže” Ane Bogdanović: Osluškivanje svetlosti

Alan Ford trči počasni krug: Izložba povodom 50 godina od izlaska prvog broja

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike