Kejt Vinslet i Marion Kotijar u filmu o ratnoj fotografkinji koja je zabeležila užase logora

06.11.2021

17:41

0

Kao ratni izveštač Li Miler uspela je da sačuva lica devojčica u skrivenim bordelima logora Dahau u Nemačkoj od zaborava, a bila je vinovnik i drugih patnji i muka

Kejt Vinslet i Marion Kotijar u filmu o ratnoj fotografkinji koja je zabeležila užase logora
profimedia-0632914995 - Copyright Profimedia

Kinematografkinji Elen Kuras pošlo je za rukom da okupi sjajnu glumačku ekipu za novo ostvarenje posvećeno umetnici i ratnoj fotografkinji Li Miler.

Naime, prema pisanju magazina Deadline pored Kejt Vinslet u naslovnoj ulozi, gledaćemo i Džuda Loua, Marion Kotijar, Džoša Oʼ Konora i Andreu Rajzboro.

Li Miler bila je muza Mena Reja, a zatim se oprobala i kao ratna dopisnica za Vogue, tokom Drugog svetskog rata. U tom pogledu bila je tek jedna od malo žena koje su dokumentovale strahote na bojnom polju sredinom ʽ40-ih.

Marion Kotijar/Profimedia
 

Novi bioskopski naslov zamišljen je tako da prati ovaj uzbudljiv period života ove dame, a pažnja će biti usmerena i na sporedne likove. Odri Viters bila je bliska prijateljica i urednica britanskog izdanja spomenutog časopisa, Solanž D‘Ajan, modna urednica njegovog francuskog izdanja, Roland Penrouz, umetnik i pesnik, koji se u jednom trenutku zaljubljuje u junakinju ove priče, a Entoni Penrouz je njihov sin. Scenaristkinja Liz Hana poslužila se arhivskom dokumentacijom naslednika, koja sadrži fotografije i dokumenta sa tavana porodične kuće.

Foto: Profimedia
 

Kejt Vinslet ponudila je svoje viđenje filma, i otklonila zabludu da je reč o biografskom delu. Glavni razlog za to jeste što bi takav poduhvat zaslužio serijski prikaz u produkciji kompanije kakva je HBO. Umesto toga, publici će biti predstavljena jedna dekada života Li Miler, po kojoj se upisala u istoriju. Preciznije, film je fokusiran na period od 1938. do 1948. godine, a ono što je prethodilo i usledilo ovoga puta neće biti predmet radnje.

Li Miler započela je karijeru početkom ʽ30-ih, kao model francuskom umetniku Menu Reju, i tada je njihova saradnja tekla glatko. Bila mu je pomoćnica i muza, sve dok nije poželela da se samostalno bavi fotografijom, u čemu je on nije podržao. Magazinu Vogue priključila se 1942. godine, kao saradnica sa poprišta rata, gde je aparatom beležila potresne slike žrtava i samog koncentracionog logora.

Kejt Vinslet Profimedia
 

Glumica koja će je oživeti na velikom ekranu začuđena je što do sada nije snimljen film o njenom liku i delu, ali smatra da je u pitanju krupan zalogaj. Bilo je potrebno odabrati najbolji pristup, jer su je muškarci posmatrali i kroz prizmu prvobitnog zanimanja i lepote.

Ipak, kao ratni izveštač Li Miler uspela je da sačuva lica devojčica u skrivenim bordelima logora Dahau u Nemačkoj od zaborava, a bila je vinovnik i drugih patnji i muka. Radila je to iz pozicije žene, za sve čitateljke britanskog, pre svega, modnog časopisa, i tako pružila uvid i u one manje lepe životne teme.

Za kraj i informacija da će Liz Hana i Kejt Vinslet biti i izvršni producenti filma Lee, uz saradnju sa kompanijom Rocket Science i nekolicinom drugih pojedinaca, a početak snimanja je planiran za kraj leta 2022.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City magazin

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike