Za hladne jesenje dane: 5 novih naslova na policama knjižara

22.11.2020

15:39 >> 12:03

0

Zabavno, razuzdano putovanje kroz Svet čuda jednog od naših najnezasitijih i najvećih čitalaca, zapisala je popularna spisatejica Margaret Atvud za novu knj

Za hladne jesenje dane: 5 novih naslova na policama knjižara
Copyright Pixabay

Pet novih knjiga “Bajkovita čudovišta” Alberta Mangela, “The Gorgons” Mire Otašević (prevod na engleski jezik), “Jugosloveni” Borisa Miljkovića, “Pelerina: aveti avatara” Radivoja Šajtinca i “Hostel Kalifornija” Zvonka Gazivode nalazi se od juče na policama knjižara, javili su iz izdavačke kuće Geopoetika.

Drakula, Alisa, Supermen i drugi književni prijatelji sa autorovim ilustracijama čine okosnicu “Bajkovitih čudovišta”, gde je Mangel ekskluzivno, za srpsko izdanje, pridodao lik Kraljevića Marka. U prevodu sa engleskog Vladimira Kopicla, u knjizi su i mnogi junaci bajki i svetske literature – Crvenkapa, Kapetan Nemo, Džim iz Haklberi Fina, Don Žuan, Fibi iz romana “Lovac u žitu”, Uspavana lepotica, biblijski Jov, Robinson Kruso, Jevrejin lutalica, Kvazimodo, Karađoz, Satana, Hamletova majka, Frankenštajnovo čudovište, Faust.

– Zabavno, razuzdano putovanje kroz Svet čuda jednog od naših najnezasitijih i najvećih čitalaca – zapisala je popularna spisatejica Margaret Atvud na Tviteru.

Promo / Geopoetika

Prevod Nikola Burgunda na engleski jezik romana “Gorgone” (2017) Mire Otašević takođe je novi poduhvat “Geopoetike”, koja ima svoju ediciju prevoda domaćih pisaca na engleski. Autorka je uveliko odomaćena u ovoj izdačkoj kompaniji, jer je objavila upravo za njih prethodne romane – Magamal (1994), Ničeova sestra (1999), Beket i jastog (2005), Zmajevi od papira (2008) i Zoja (2012).

U “Gorgonama” prepliću se i sudaraju biografije pisaca, glumaca, muzičara, slikara, muškaraca, žena, ljubavnika, policajaca, vojnika, dželata, žrtava i ubica, preživelih i mrtvih. Breht, Bojs, Ðango, drugi znani i neznani, stvarni i nestvarni, različitog porekla i jezika, raspeti u vremenu sa svetskim ratovima, razornim i “hladnim”. Dramaturg po vokaciji, Otašević je postavila prostorne granice u kojima se kreću, gube i nestaju njeni junaci, široko, od Berlina, Moskve, Zagreba, preko Kopenhagena, Barselone, Madrida, Pariza, do gradova smrti na evropskom istoku.

Promo / Geopoetika

Reditelj, pisac, scenarista, svestrani umetnik Boris Miljković donosi novi roman “Jugosloveni”, o kome glavni urednik i osnivač Geopoetike – Vladislav Bajac ističe da je ovo zapravo 16-milimetarska traka koja se otrgla u format knjige: dobra stara traka, dobra nova knjga. Radnja je fokusirana na očeve u nestajanju i decu u odrastanju kroz pubertet, radne akcije, rokenrol, kolektiv. Montaža literarnih slika kao da su celuloidno dorađena sećanja, preko scenarija, u – roman.

Druga aktuelnost umetnika Miljkovića je novi dokumentarni film “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” čija će premijera biti u okviru online bioskopa Moj OFF 5. decembra.

Promo / Geopoetika

Književnik Radivoj Šajtinac predstavlja se novim delom “Pelerina: aveti avatara”, nakon već objavljenih naslova u ovom izdavaštvu – “Žrtve bidermajera (2000), “Sibilski glasovi” (2001), i “Vodeno dete” (2004).

– Kako privid banalnog, svakodnevnog, ispuniti novim, slojevitijim značenjima – sebi, iznova, neumorno, postavlja pitanje pesnik, dramaturg, prozaista, prevodilac, esejista Radivoj Šajtinac – navodi u predgovoru Milan Ristović.

Promo / Geopoetika

Poslednje delo od novih naslova Geopoetike je “Hostel Kalifornija” Zvonke Gazivode, koja se vraća u ovu izdavačku kuću 16 godina nakon knjige priča “Delfini na helijumu” (2004). Kako analizira Bajac, u svom prvom romanu autorka se igra sa naslovom romana prema čuvenoj pesmi, i tako je delo zapravo prozna verzija hita “Hotel Kalifornija” iz 1977. godine rok grupe Eagles.

Promo / Geopoetika

– Hostel u odnosu na hotel ima izrazitiju privremenost i manju privatnost, ali zato veću intimnost, on je linija između sna i noćne more – zapisano je u beleškama Bajca, koji dodaje da su svi Gazivodini svetovi ispisani jezičkim poigravanjem, u eksperimentu sa merom i užitkom traganja, otud u njima tradicionalno i moderno – zajedno.

Pročitajte još: Lav Tolstoj: Rat i mir Ane Karenjine

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike