Jedan razvratnik i tri žene: Mocartov „Don Đovani“ ponovo na sceni Madlenianuma

01.11.2021

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti - ne samo tekstualnih, nego i muzičkih

Jedan razvratnik i tri žene: Mocartov „Don Đovani“ ponovo na sceni Madlenianuma
IMG_3864 - Copyright Opera "Don Đovani" Promo/Madlenianum

Posle godinu i po dana pauze, večeras od 19.30, na Velikoj sceni Madlenianuma ponovo će biti izvedena opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Don Đovani“, koja je nastala u koprodukciji Madlenianuma i Narodnog pozorišta u Beogradu 2017. godine.

Predstavom diriguje Ana Zorana Brajović, režiju potpisuje gost iz Italije Alberto Triola, a igraju Vladimir Andrić (Don Đovani), Dragoljub Bajić (Leporelo), Aleksandra Stamenković (Dona Elvira), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto), Stevan Karanac (Don Otavio), Mihailo Šljivić (Komendatore) i prvi put na našoj sceni debituje Biljana Jovanović kao Dona Ana.

Biljana Jovanović Promo/Željko Jovanović
 

Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti - ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Ona se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom.

Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti.

Opera "Don Đovani" Promo/Madlenianum
 

U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne.

Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike