Izložba samoukog srpskog umetnika koji je stekao titulu svetskog klasika: Moć vizije Save Sekulića u Parizu (FOTO)

26.10.2021

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Dela Save Sekulića baštine mnoge značajne svetske kolekcije poput Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Hrvatskog muzeja naivne umetnosti u Zagrebu, Galerije „Šarlota Zander“ u Benighajmu (Nemačka), Nacionalnog muzeja naivne umetnosti „Anatol Jakovski“ u Nici i niza drugih

Izložba samoukog srpskog umetnika koji je stekao titulu svetskog klasika: Moć vizije Save Sekulića u Parizu (FOTO)
image00012 - Copyright Izložba "Sava Sekulić - moć vizije", Pariz Promo/MNMU

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je multimedijalna izložba slika „Sava Sekulić - moć vizije“. Izložbu svetskog klasika Save Sekulića iz zbirke Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Jagodina (MNMU), Muzej je organizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova RS i Kulturnim centrom Srbije u Parizu.

Izložba "Sava Sekulić - moć vizije", Pariz Promo/MNMU
 

Na svečanom otvaranju izložbe govorile su dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti i ispred Kulturnog centra Srbije Marija Nestorović, koja je i proglasila izložbu otvorenom.

Sava Sekulić (1902-1989), autentičan i samouk umetnik je snagom, originalnošću i istrajnošću likovnog instinkta dosezao daleko ispred svog vremena. Rođen je 17. februara 1902. godine u srpskoj porodici u dalmatinskom selu Bilišane. Danas se ubraja među najznačajnije svetske klasike nekonvencionalne umetnosti, koja je nastajala izvan mejnstrim tokova zvanično priznate akademske i profesionalne umetnosti.

Izložba "Sava Sekulić - moć vizije", Pariz Promo/MNMU
 

Dela Save Sekulića baštine mnoge značajne svetske kolekcije poput Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Hrvatskog muzeja naivne umetnosti u Zagrebu, Galerije „Šarlota Zander“ u Benighajmu (Nemačka), Nacionalnog muzeja naivne umetnosti „Anatol Jakovski“ u Nici i niza drugih.

Izložba "Sava Sekulić - moć vizije", Pariz Promo/MNMU
 

Muzej naivne i marginalne umetnosti predstavlja ustanovu specijalizovanu za muzeološku zaštitu najvrednijih ostvarenja nekonvencionalnog segmenta savremene umetničke scene koji podrazumeva odsustvo formalnog likovnog obrazovanja, diletantizma i komercijalnosti.

Muzej danas baštini bogatu internacionalnu Zbirku sa preko 3500 dela autora iz tridesetak zemalja sveta. Uporedo sa kolekcioniranjem dela, u skladu sa savremenim muzeološkim principima, od osnivanja Muzeja, posebna pažnja posvećivana je istraživačkom radu kroz prikupljanje, sistematizovanje, proučavanje i publikovanje dragocene dokumentarne građe o ovoj kompleksnoj oblasti.             

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike