Ponovo radi bioskop: Vranjanci nakon 30 godina gledaju filmove na velikom platnu

01.02.2021

10:32 >> 13:13

0

Prvi bioskop bio je u hotelu Evropa gde su posetioci gledali ostvarenja uz meze i rakiju, dok je poslednji, koji je nosio naziv Sloboda zatvorio svoja vrata 198

Ponovo radi bioskop: Vranjanci nakon 30 godina gledaju filmove na velikom platnu
Copyright Googlemap

U zgradi pozorišta “Bora Stanković” u Vranju počeo je da radi i bioskop nakon skoro tri decenije u ovom gradu, a filmovi će biti prikazivani subotom, dok će ostalim danima biti igrane predstave.

Na početku svečanog otvaranja pušten je video pozdrav glumca Ljubomira Bandovića, uoči filma “Ime naroda” Darka Bajića.

– Počastvovan sam što film ‘Ime naroda‘ ponovo otvara bioskop u Vranju, ne dajte da ga opet zatvore, budite redovni – poručio je Bandović, koji u pomenutom filmu maestralno igra Svetozara Miletića, a prenosi RTS.

Promo MCF film

Vranje nema bioskop u pravom smislu te reči od 1989. godine kada je definitivno prestao da radi čuveni Bioskop “Sloboda”, čiji se veći deo krova, usled nekorišćenja i neodržavanja zgrade, urušio pre nekoliko godina.

Bioskopska sala izgrađena je u sklopu nekadašnjeg Zanatskog doma u najstrožem centru Vranja. Inače, Vranje je prvi bioskop dobilo 1913. godine, neposredno po završetku Drugog balkanskog rata. Prvu kino-aparaturu kupio je kafedžija Dimitrije Jovanović Tabače, ondašnji vlasnik Hotela “Evropa”, za 6.000 srpskih dinara u zlatu. Vranje tada nije imalo struju, pa je hotelijer Jovanović kupio i dizel mašinu, motor naftaš sa dinamom koji je proizvodio električnu energiju snage 65 volti, što je bilo dovoljno za rad kino-aparature.

Filmsko platno je bilo na suprotnom zidu, a kraj njega podijum za orkestar. Tako su hotel “Evropa” i bioskop radili u istoj sali, a publika je filmove gledala sedeći za kafanskim stolom, mezeći ćevape, turšiju i kiseo kupus, uz vino i rakiju. Prikazivanje filmova prekidano je dva, tri puta na po dvadesetak minuta da bi gosti bili usluženi, pa su zbog toga projekcije trajale od 20 do 23 časa uveče, piše Vranjenews.

Bioskop je u Hotelu Evropa opstao do 1. januara 1923. godine. Vranje će novi bioskop dobiti tek devet godina kasnije, i to ponovo u istom prostoru. Otvorio ga je stolar Sreten Vasiljević Đerko. Do otvaranja bioskopa došlo je na inicijativu njegove porodice. Naime, Đerko je imao nezgodu na poslu, posekao prste, pa je bogata porodica odlučila da kupi kino aparaturu i omogući mu da na taj način sebi i porodici obezbedi egzistenciju.

Pročitajte još

U Vranju je postojao još jedan privatni bioskop do Drugog vetskog rata u “Sidorenkovoj” kafani, u blizini današnje zgrade Načelstva, ali je početkom rata prestao da postoji. U međuvremenu je u Vranju bilo putujućih bioskopa pod šatorom na lokaciji bivše pijace kod Turskog groblja. Sedelo se na klupama, a služila se kabeza. Bili su to nemi filmovi, a muzika se puštala sa gramofona.

Bioskop se, iz kafane “Evropa”, preselio u novu salu Zanatskog doma koju su izgradile privatne zanatlije i njihovo udruženje. Zgrada se gradila od 1932. godine do 1938. Sreten Vasiljević Đerko je nastavio da priređuje projekcije filmova. Bioskop je dobio naziv “Sloboda” koji će nositi sve do gašenja 1989. godine.

Googlemap

– Grad je za novu opremu za projekciju filmova projektom konkurisao kod Filmskog centra Srbije koji je izdvojio 11.7 miliona dinara za nabavku digitalnog projektora, projekcionog platna i audio opreme – kazao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Nenad Jović, direktor pozorišta “Bora Stanković” navodi da je najsavremenija bioskopska oprema instalirana još u martu prošle godine, kad je trebalo da krene, međutim, poremetila ih je korona i kriza, ne samo u tom gradu, zemlji i državi, nego i u svetu, ali su se trudili da što pre prebrode to i krenu sa projekcijama.

Bioskop je otvoren u okviru obeležavanja Dana grada, a priznanja “31. januar” ove godine dobili su zdravstveni radnici, Zdravstveni centar, Apoteka i Zavod za javno zdravlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike