Anonimni kupac izdvojio neočekivanu sumu novca za Benksijevu sliku

22.10.2020

10:34 >> 13:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Rad Pokaži mi Monea juče je prodat u aukcijskoj kući Sotbi, u Londonu

Anonimni kupac izdvojio neočekivanu sumu novca za Benksijevu sliku
Copyright Profimedia

Benksijev rad na poznatoj slici iz doba impresionizma prodat je na aukciji za 7,6 miliona funti (9,8 miliona dolara), što je druga najskuplja cena za neko delo britanskog uličnog umetnika, preneo je AP.

Rad „Pokaži mi Monea“ juče je prodat anonimnom kupcu u „Sotbi“ aukcijskoj kući u Londonu, nadmašivši procenjenu vrednost koja je bila oko pet miliona funti. Na slici nastaloj 2005. godine, Benksi je dodao napuštena kolica iz supermarketa i narandžasti saobraćajni znak u obliku kupe na Moneovu sliku vodenih ljiljana u njegovoj bašti u Živerniju u Francuskoj.

Aleks Brančik, šef za savremenu umetnost u „Sotbiju“, rekao je da je ovaj rad jedan od najboljih koje je Benksi ikada uradio. Benksijevo ime nikada nije zvanično potvrđeno, a počeo je karijeru šarajući zgrade u Bristolu, da bi kasnije postao jedan od najpoznatijih savremenih umetnika. Najpoznatija Benksijeva slika „Delegirani parlament“ prodata je prošle godine na aukciji za 9,9 miliona funti (12,9 miliona dolara). Ovog meseca, njegov grafit pod nazivom „Oprostite nam na upadu na posed“ prodat je za 8,3 miliona dolara u Hongkongu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike