Van Gogova „Ulična scena na Monmartru“ prodata za milionski iznos

26.03.2021

06:27 >> 10:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Najviša ponuda za sliku je stigla u poslednjem trenutku

Van Gogova „Ulična scena na Monmartru“ prodata za milionski iznos
Copyright Profimedia

Slika Vinsenta van Goga „Ulična scena na Monmartru“, koja se više od jednog veka nalazila u privatnoj kolekciji, prodata je na aukciji za 14 miliona evra.

Aukcijska kuća Sotbi procenila je prethodno sliku na pet do osam miliona evra. Van Gog je ovo delo izradio 1887. godine, dok je boravio u Parizu sa bratom Teom, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Sotbi održao aukciju iz Pariza licitiranjem putem interneta ili telefonom, a ponuda od 14 miliona evra stigla je u poslednjem trenutku, pre nego što je kao konačna najviša ponuda potvrđena cena od 13,05 miliona evra.

Printscreen

Slika koja prikazuje muškarca i ženu kako šetaju ruku pod ruku pored trošne ograde i s vetrenjačom u pozadini potiče iz privatne kolekcije jedne francuske porodice, a deo je serije koju je umetnik uradio na Monmartru, pariskom kvartu u kojem sada dominira Bazilika Svetog srca, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Van Gog je boravio u Parizu od 1886. do 1888. godine, a zatim se preselio na jug Francuske gde je tokom jedne epizode mentalnog oboljenja odsekao sebi uvo. Umro je nedaleko od Pariza 29. jula 1890, dva dana nakon što je pokušao da izvrši samoubistvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike