Beogradska premijera filma o Zoranu Radmiloviću: „Glumčina“ u Ateljeu 212

04.10.2021

18:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Pred publikom će se naći priča o velikom srpskom glumcu koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom

Beogradska premijera filma o Zoranu Radmiloviću: „Glumčina“ u Ateljeu 212
Copyright Zoran Radmilović Promo/Metonimija

Na Velikoj sceni "Mira Trailović" Ateljea 212, u četvrtak, 7. oktobra, održaće se beogradska premijera dokumentarnog filma "Glumčina".

Pred publikom će se naći priča o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću, koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije.

Zoran Radmilović Printscreen/YouTube
 

U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj, LJuba Milunović i Vladimir Đuričić.

Scenario je uradio Milan Caci Mihailović, snimatelj je Bojan Jovanović, montažu je uradio Boban Rajković, producent je Oliver Paunović, a reditelj Vladimir Ristić.

Film Glumčina Promo/Atelje 212
 

Čuveni glumac je rođen 13. maja 1933. godine, u Zaječaru. Iako je ostvario niz uspešnih uloga u pozorištu (bio je stalni član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti), na filmu i televiziji, sve su one ostale u senci “uloge života” u “Kralju Ibiju”. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je i u pozorišnoj predstavi Radovan III, po kojoj je i dobio titulu Kralja humora i improvizacije.

Zamediatelevizija
 

Svoju poslednju, 299. predstavu, “Radovan III” je odigrao 9. juna 1985. godine, uz velike bolove, ali opet, uz njegovu veliku želju, predstava je održana do kraja. I u takvom stanju publiku je nasmejao do suza i odigrao maestralno.

Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života, na Prvoj hirurškoj klinici, od problema sa digestivnim traktom. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike