Čukaričke rajske obale: Nesvakidašnja izložba „Tren“ u Galeriji ’73

23.09.2021

14:15 >> 12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen program-vodič na Brajevom pismu

Čukaričke rajske obale: Nesvakidašnja izložba „Tren“ u Galeriji ’73
Copyright Izložba "Tren" Nataše Komatine Promo/Galerija '73

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Galeriji `73, večeras u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija „Tren – čukaričke rajske obale“, autorke Nataše Komatine.

Ovo je sedamnaesta godina za redom da Galerija `73 obeležava manifestaciju Dani evropske baštine. Tema ovogodišnje manifestacije je „Nasleđe za sve“, a tim povodom biće priređena izložba fotografija Nataše Komatine, koja je posvećena najlepšim mestima Čukarice, sa posebnim osvrtom na predivne rečne  obale i pejzaže Čukarice, jedne od najvećih beogradskih opština.

Izložba “Tren” Nataše Komatine Promo/Galerija ’73

Istoričarka umetnosti Aleksandra Lalić, autorka teksta za katalog izložbe, nazvala je Komatinin „Tren“ preciznim jednopoteznim rezoom kojim ona izoluje stvarnost, dok nas istovremeno opskrbljuje činjenicama i lirskim kadriranjem smiruje njihovu uznemirujuću očiglednost.

Izložba “Tren” Nataše Komatine Promo/Galerija ’73

„Na prvi pogled autorki lako uspeva da bude neprimetna u ulozi posrednika prizora, u korist njegove realnosti, s obzirom na to da su izabrani motivi prevashodno detalji pejzaža, predmeti, flora i fauna čukaričkih obala. Međutim, estetska okupiranost fotografija, govori o njenom minimalističkom senzibilitetu, a čikajući ga povremeno, uvođenjem ljudskih figura u akciji, ona i dalje kontroliše posmatračev fokus na momenat predela i uslova u kojima je.  A čovek je taj uslov i ta okolnost. On se na Komatininim fotografijama retko pojavljuje. Ako se i desi, on je usput, vodi svoj život, gleda svoja posla. Toliko ih gleda i toliko ih ima, da mora neprestano da se osvrće nazad i da seže u napred. I letimično brlja u tom svom životu i svojim poslovima. A brljanje ostavlja fleke naokolo. Okolo je priroda…“

Izložba “Tren” Nataše Komatine Promo/Galerija ’73

Izložbu će pratiti multimedijalni program gde će prisutni imati priliku da  putem video prezentacije upoznaju čukaričke rajske obale kao i bogat biljni i životinjski svet. Namera ovakvog tipa izložbi je afirmacija svih turističkih potencijala ovog dela prestonice.

Izložba “Tren” Nataše Komatine Promo/Galerija ’73

Za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen program-vodič na Brajevom pismu.

Pročitajte još

Izložba će biti realizovana u skladu sa merama prevencije i zvaničnim preporukama zbog pandemije korona virusa. Nošenje maski je obavezno.

Izložba će trajati do 5. oktobra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike