Dve hiljade „zlatnih“ snimaka: Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

09.09.2021

06:47 >> 06:50

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj vedni kulturni spomenik će početkom iduće godine biti postavljen na sajtove nadležnih institucija kako bi bio dostupan domaćoj i stranoj publici

Dve hiljade „zlatnih“ snimaka: Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja
Copyright Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

Završena je digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa iz osamdesetih godina 12. veka u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, čime su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

Akademik Aleksandar Kostić je napomenuo da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija (inicijal), sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

– Snimanje je završeno pre nekoliko dana, predstoji proveravanje kvaliteta svakog snimka i da se kao finalni proizvod Miroslavljevo jevanđelje pohrani u najvišoj mogućoj rezoluciji u Audiovizuelni arhiv. Samo jedan snimak ima oko 700 megabajta – rekao je Kostić.

Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

Akademik je istakao da je digitalizovano 400 iluminacija i napravljeno oko 2.000 snimaka.

– Ovaj vedni kulturni spomenik biće dostupan stručnjacima. Konačno je uslikan na način koji će ga ubuduće štititi i čuvati, te nema potrebe da se koristi original.

On je dodao da je Miroslavljevo jevanđelje deo srpskog kulturnog identiteta, te da preostaje da se početkom iduće godine postavi na sajtove nadležnih institucija kako bi bilo dostupno domaćoj i stranoj publici.

– Osim razvezivanja ove knjige imali smo problem i to što neke iluminacije ulaze u povez. Zlato na iluminacijama je takođe predstavljalo problem, ali sada je uslikano da se vidi da je reč o nanosu zlata – kazao je Kostić.

Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

Kostić je naveo da će i 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koju Rusija treba da vrati Srbiji, takozvani Petrogradski list, biti digitalizovana ako stigne, ali se još ne zna da li će to biti zasebno ili kao već digitalizovani deo Miroslavljevog jevanđelja.

Digitalizacija je urađena na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu koji ga čuva, SANU i Narodne biblioteke Srbije.

Pročitajte još

Srbija je Miroslavljevo jevanđelje 2005. godine upisala na Uneskovu Listu pamćenja sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike