Žan Mišel Žar oživeo Notr Dam kroz virtuelnu stvarnost za 75 miliona ljudi

09.01.2021

10:11 >> 13:58

0

Virtuoz elektronske muzike nastupio je uživo iz Studija Gabriel, dok je njegov avatar” bio prisutan u katedrali

Žan Mišel Žar oživeo Notr Dam kroz virtuelnu stvarnost za 75 miliona ljudi
Copyright Profimedia

Muzički spektakl “Welcome To The Other Side” francuskog virtuoza elektronske muzike Žana Mišel Žara, snimljen 31. decembra u ponoć, u virtuelnom okruženju katedrale Notr-Dam u Parizu, do sada je premašio više od 75 miliona pregleda.

Čuveni kompozitor uveo je gledaoce u Novu godinu putem originanog onlajn (live streaming) koncerta kao spajanje uživo performansa u virtuelnoj stvarnosti i stvarnih studijskih nastupa uživo, a zbog revolucionarne produkcije mnogi gledaoci nisu mogli da razlikuju stvarne od virtuelnih segmenata.

Žan Mišel Žar je nastupio uživo iz Studija Gabriel blizu čuvene katedrale u Parizu, dok je njegov “avatar” – anmirani kompjuterski lik bio prisutan u virtuelnom Notr-Damu.

Na koncertu od 50 minuta izvedene su kompozicije sa Žarovog albuma “Electronica”, ali i nove verzije njegovih klasika “Oxygene” i “Equinoxe”.

Printscreen / Youtube /
jeanmicheljarre

Na ovom veoma ambicioznom medijskom projektu radilo se puna tri meseca, gde je bio okupljen čitav tim od 100 umetnika i tehničara kako bi ponovo stvorili parisku katedralu koja se još uvek renovira nakon obimnog požara.

Poznati muzičar je još jednom pokazao da je kreativni vizionar koji je sa saradnicima kroz ovaj projekat postavio nove standarde važne za budućnosti muzičke zabave.

Pročitajte još

Slavni kompozitor voli stvaranje nove muzike i njeno povezivanje sa modernom tehnologijom, i na taj način svakim novim poduhvatom neprestano pomera granice. Francuski muzičar je i ambasador UNESCO-a za obrazovanje, nauku i kulturu, bezuslovni je zaštitnik životne sredine i dobitnik medalje “Stephen Hawking” za naučnu komunikaciju.

Printscreen / Youtube /jeanmicheljarre

U Srbiji je gostovao u dva navrata, kada je oba puta priredio vrhunski vizuelni i muzički spektakl u Beogradskoj Areni i time oduševio nekoliko hiljada ljubitelja njegove muzike.

Više od 75 miliona gledalaca i ljubitelja virtuelnih nastupa širom sveta mogli su da gledaju koncert putem raznih medija i striming platformi: VRChat, Oculus Venues, VR platforma, nacionalne i međunarodne TV i radio stanice i društvene mreže.

Printscreen / Youtube /jeanmicheljarre

Organizacija “The European Broadcasting Union” (EBU) besplatno je ustupila ovaj događaj svojim nacionalnim TV i radio stanicama, a sam koncert realizovan je u produkciji kompanije VrrOOm, uz podršku UNESCO i grada Pariza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike