"Tajni život Salvadora Dalija": Knjiga koja otkriva sve o geniju na ivici ludila

14.01.2021

15:14 >> 09:45

0

Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je, prema mnogim kritičarima, sjajan pisac

"Tajni život Salvadora Dalija": Knjiga koja otkriva sve o geniju na ivici ludila
Copyright Profimedia

Autobiografiju slavnog slikara „Tajni život Salvadora Dalija”, koja vodi čitaoce sve do umetnikovih kasnih tridesetih godina i otkriva njegov genijalni um, nedavno je objavila izdavačka kuća “Arete”.

Kada je knjiga prvi put objavljena, ističu iz ove kuće, recenzent je primetio:

– Nemoguće je ne diviti se ovom slikaru kao piscu. U celini, on ispoljava snobizam, samoobožavanje, komediju, ozbiljnost, fanatizam, ukratko, koncept života i ukupnu sliku o sebi koju nastoji da prikaže.

Ovde su prikazani neki od fascinantnih uvida u genijalnog, ambicioznog umetnika koji je sam sebe neumorno promovisao dizajnirajući pozorišne scenografije, enterijere prodavnica i nakit jednako lako kao što je pravio nadrealističke slike i filmove.

– To je um koji bi u jednom trenutku mogao da zamisli i s velikom tehničkom virtuoznošću stvori slike spokojne rafaleovske lepote, a u drugom trenutku košmarne pejzaže mekih satova, zapaljenih žirafa i leševa prekrivenih muvama – podsećaju iz “Arete”.

Promo / Arete

Salvador Dali jedan je od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena, a među ostalim umetnicima, izdvaja se svojom neobičnom ličnošću; “genijalnošću na granici ludila.”

Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim delima, kao i u ovoj autobiografiji. Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je, prema mnogim kritičarima, sjajan pisac.

Pročitajte još

Pored pomenute, pisao je scenarija za balete, ali i knjige „Skrivena lica“ i „Dnevnik genija“. Za sve koji su zainteresovani za umetnost 20. veka i za jednu od njenih najdarovitijih i najharizmatičnijih figura, „Tajni život Salvadora Dalija” je obavezna literatura.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike