Nova premijera u UK „Vuk Karadžić“: „Ribarske svađe“ na drugačiji način

29.01.2021

09:00 >> 12:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Hteo sam da izvučem ispred zagrade jedan molski ton u ovoj, inače neobuzdano veseloj komediji. – ističe reditelj Milan Karadžić

Nova premijera u UK „Vuk Karadžić“: „Ribarske svađe“ na drugačiji način
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Beogradska premijera predstave „Ribarske svađe“ K. Goldonija, Prištinskog narodnog pozorišta, u režiji Milana Karadžića biće održana 1. februara u UK Vuk Karadžić od 19 časova. Repriza je zakazana za sutradan u isto vreme. Premijera ovog komada održana je u Gračanici 28. januara, a novo izvođenje je 2. februara  u Zubin Potoku.

Promo/Prištinsko narodno pozorište

– Prilagodili smo prevod sa splitskog na narečje crnogorskog primorja i pomerili vreme dešavanja bliže šezdesetim godinama 20. veka tako da predstava od renesansnog doba pređe u neorealističko pučko doba. Evo zašto: hteo sam da izvučem ispred zagrade jedan molski ton u ovoj, inače neobuzdano veseloj komediji. Činjenica je da se kod Goldonija radi o sudbini malog siromašnog čoveka. Svi mladi, koji se nadaju i gaje ljubavnu čežnju, su puki siromasi i šanse za bolju budućnost su im veoma male, što nam je u savremenom trenutku blisko.

Pročitajte još

Jedan od junaka se nada da će u budućnosti imati makar malu barku da bi imao šanse kod one koja mu je prirasla za srce i to je u osnovi tužno. Naravno, ovo je pre svega izvanredna komedija situacije i komedija naravi. Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalmburi. To omogućuje glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku veštinu, predstavlja uživanje za reditelja, a nadamo se i za gledaoce naše predstave – kaže Karadžić.

ATA Images/Antonio Ahel

Glavne uloge tumače Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Uroš Jovčić, Branko Babović i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike