"No Basaran": Udruženje književnika Srbije traži pomilovanje za "grešnog" Basaru

30.01.2021

14:40 >> 18:19

0

UKS je u saopštenju kritikovalo navode pisca o pesnikinji Desanki Maksimović u romanu Kontraendorfin

"No Basaran": Udruženje književnika Srbije traži pomilovanje za "grešnog" Basaru
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Udruženje književnika Srbije objavilo je saopštenje u kom kritikuje navode pisca Svetislava Basare o pesnikinji Desanki Maksimović u njegovom romanu „Kontraendorfin“, koji je ovenčan NIN-ovom nagradom.

– Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana “Kontraendorfin” u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović. I oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom – napisali su iz Udruženja.

Dalju ukazuju na opšti vrednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija, “što dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili.”

Pročitajte još

– Žao nam je što se NIN nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine. Želimo, da nekada naš najugledniji nedeljnik bude opet ono što je i bio. Put zatiranja naših književnih vrednosti nije put NIN-ovog izbavljenja. Ovo se moglo desiti u „jednoj zemlji na Balkanu“ samo kao slepilo. Želimo od srca, kolegi Basari, žiriju i NIN-u da progledaju. Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi ‘no basaran’, jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije. Desanka, oprosti nam – zaključili su u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike