Nova sezona u „Parobrodu“: Film kao pop kult

11.02.2021

15:01 >> 14:16

0

Autor: Dejan Ćirić

Ustanova kulture pokreće ciklus tribina posvećen rokenrol kulturi, religiji, psihologiji i filmu

Nova sezona u „Parobrodu“: Film kao pop kult
Copyright Promo/Parobrod

Prva od četiri tribine u ovom mesecu, na temu „Crkva i verski identitet u Srbiji danas“, autora Miroljuba Nestorovića na programu je danas u glavnom holu UK Parobrod.

U sredu, 17. februara sledi tribina iz psihologije na temu „Napuštanje“ autora dr. Tijane Mirović, a zatim tribina o fenomenu rokenrol kulture autorke Jelene Pavićević u subotu, 20. februara. Poslednja tribina u mesecu biće održana u sredu, 24. februara i posvećena je temi „YU novi talas na filmu“ autora prof. dr Aleksandra S. Jankovića.

Sve tribine počinju u 19 časova, a ciklus će se nastaviti i u narednim mesecima.

Film kao pop kult

Autor i moderator: prof. dr Aleksandar Janković

Ciklus tribina Film kao pop kult se bavi specifičnim temama koje su retko sistematizovane i koje prožimaju popularnu kulturu i film i objedinjuje pitanja vezana za igrani, dokumentarni i “lažni dokumentarni” film koji svedoče o razvoju kontrakulture, mejnstrima i rokenrol ideologije. Na ovaj način kreira se prikaz stanja društva i filmske umetnosti i njihov razvoj od šezdesetih godina do danas.

Promo/Parobrod

Moji nezdravi obrasci – moj kamen spoticanja

Autor i moderator: dr Tijana Mirović

U odnosu na to da li roditelji umeju da prepoznaju i zadovolje naše bazične potrebe, zavisi kako ćemo mi gledati na sebe, na druge ljude i na svet. Taj rano stečeni pogled na svet ostaje naša matrica kroz koju provlačimo sva kasnija iskustva. Na osnovu njega razvijamo obrasce ponašanja koji ostaju sa nama i uz nas i mnogo posle detinjstva i ranih iskustava sa roditeljima i okolinom.

Tribina je zamišljena kao predavanje i razgovor i koristiće se primeri iz filmova i psihoterapijske prakse.

Promo/Parobrod

Religija i postmoderno doba

Autor i moderator: Miroljub Nestorović

Religija, njene tradicije i prakse danas prolaze kroz svojevrsnu tranziciju: sa jedne strane primetna je reradikalizacija raznorodnih religijskih ideja, dok se, sa druge strane, religijske institucije transformišu u odnosu na nove politike, prilagođavajući sopstvene poruke i teološke premise uhu novih, umnogome ateiziranih generacija.

Cilj tribine je da religiju/teologiju dovede u odnos sa umetnošću (književnost, film, muzika, strip) i naukama (sociologija, psihologija, pedagogija, kulturologija), sa željom da religijsko razumemo kroz prizmu savremenih društvenih teorija i novih društvenih normi.

Promo/Parobrod

Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi

Autor i moderator: Jelena Pavićević

Ciklus tribina na temu rokenrol ideologije bavi se različitim pojavama unutar potkulture i predstavlja fenomenološke kontekste koji su označili nastanak diferenciranih socio-političkih promena od druge polovine XX veka.

Pročitajte još

Kroz ciklus tribina učesnici će govoriti o važnosti potkulturalne ideologije i izmeštanju sveopšte prihvaćenih vrednosti – kreiranju narativa kroz tekst, video rad, performans, omot albuma i muzički žanr.

Promo/Parobrod

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike