Legenda koja živi: Sve o Kurtu Kobejnu iz pera njegovog ličnog menadžera i bliskog prijatelja

07.02.2021

12:18 >> 17:58

0

Za mene naslov Serving the Servant predstavlja odraz saradnje s Kurtom – on je bio sluga muze koju je samo on mogao da vidi i čuje, ali čiju je energiju pre

Legenda koja živi: Sve o Kurtu Kobejnu iz pera njegovog ličnog menadžera i bliskog prijatelja
Kurt Kobejn - Copyright Profimedia

Neke od ogovora na pitanja šta je to u vezi sa Kurtom Kobejnom (1967-1994) što je i danas prijemčivo mladima, čak i onima koji nisu ni bili rođeni pre njegove smrti, kao i to kakav je bio frontmen grupe Nirvana, donosi knjiga “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” Denija Goldberga koja će se uskoro naći na policama knjižara, najavila je izdavačka kuća “Vulkan”.

Profimedia

Deni Goldberg, koji je kao Kurtov menadžer i blizak prijatelj bio sve vreme uz njega, donosi jasan i iskren uvid u borbu talentovanog umetnika, koji je težio da uravnoteži integritet s ambicijom. Iz prvog reda posmatrao je nezapamćen uspeh albuma „Nevermind”, koji je od Nirvane napravio najuspešniji rok bend na svetu, a reči “pank” i “grandž” uzdigao na nivo opšte kulture, Kurtovo upoznavanje genijalne, ali nepredvidive Kortni Lav kojom se i oženio, i kako je ta veza kritičarima postala dežurni krivac za sve; rođenje Franses Bin, njihove kćerke; i konačno, Kurtovu javnu borbu sa zavisnošću, okončanu tragičnom smrću koja je zauvek promenila tok istorije roka.

– Ostavljajući po strani uobičajenu opsesiju nemirom i depresijom koji su očito opsedali Kurta, “Serving the Servant” bavi se njegovom genijalnošću kada je reč o rokenrolu, potom njegovom saosećajnošću, ambicijama, te njegovom zaostavštinom koja je već decenijama duža od njegove karijere. On je bio impresionista koji je znao da je zvuk reči u pesmi važan kao i njihovo doslovno značenje u rečniku, i koristio je stihove da prenese osećanja jednako koliko je osećanja koristio da donosi konačne zaključke. Jedan je od tek šačice umetnika u istoriji rokenrola koji su istovremeno komunicirali na više kulturoloških jezika, uključujući energiju hard roka, integritet panka, zaraznu prepoznatljivost hitova i inspirativnu privlačnost društvene osvešćenosti – obašanjava Goldberg.

Promo / Vulkan

Naslov “Serving the Servant” je omaž pesmi koju je Kurt napisao za album “In Utero” nakon Nirvaninog iznenadnog komercijalnog uspeha.

Pročitajte još

– Za mene taj naslov predstavlja odraz saradnje s Kurtom – on je bio sluga muze koju je samo on mogao da vidi i čuje, ali čiju je energiju pretočio u jezik s kojim su milioni drugih mogli da se identifikuju – ističe autor knjige.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike